A lencsefőzelék kiváló főétel lehet egy sült hússal, vagy fasírttal, bár főleg Újév napjára készítjük, bízva a következő év bőségében.
Hozzávalók:
- 1/2 kg lencse
- 2 db húsleves kocka
- 1 teáskanál só
- 4 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- 1 kanál zsír, vagy olaj
- 1 kis vöröshagyma reszelve, vagy vágva
- 3-4 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kanál mustár
- ízlés szerint ecet
- 1 kis pohár tejföl
Lencsefőzelék elkészítése:
A lencsét mosás után főzni kezdhetjük, egy óra alatt áztatás nélkül is megfő.
Feltesszük főni a leveskockával, és kb. 1,5 liter vízzel.
Az egyik vöröshagymát megtisztítva, egészben a leveshez adjuk. Beledobjuk a babérleveleket is, a paprikát és a hozzá való sót is.
Az egészben lévő hagymát amint megfőtt a lencse kivesszük.
Ekkorra elkészítjük a rántást.
A másik fej hagymát apróra vágjuk, a zsiradékot felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, a vöröshagymát, és zsemle színűre pirítjuk. Ezután lehúzzuk, belekeverjük az apróra vágott, vagy átnyomott fokhagymát, majd a főzelék levéből egy kicsivel kikeverjük, aztán hozzáadjuk kavargatás közben.
Belekeverjük az ecetet, a mustárt, ha szükséges akkor még fűszerezzük.
Egyet forralunk rajta, majd egy kis főzelékkel a tejfölt kikeverjük, és a főzelékhez kavarjuk.