Nyáron hidegen-melegen finom csemege a gyümölcsleves. Készítésénél vannak jóval modernebb eljárások, ám ezek még a nagyik, dédik korából való.
Annyi a változtatás, hogy abban az időben kedvvel öntötték fel a levest fehérborral.
Manapság ez már nem megoldható, nehézkes lenne dolgozni mellette.
Helyette – mint akkoriban is, ha gyerek volt a háznál, vagy nem tehették meg valamilyen oknál fogva, hogy nagy bortartalmú ételt főzzenek – tejfölt használunk, citromlevet és reszeléket.
Nézzünk akkor egy régi gyümölcsleves receptet!
Ez tényleg régi, még a dédi is hasonlóan készítette. Meggyből, cseresznyéből, almából, egresből és ribizliből készíthetjük. 1 liter vízhez 35—40 deka tisztított gyümölcsöt és 5-10 dkg cukrot veszünk.
A gyümölcsöt 1 liter cukros, sós vízben puhára főzzük, hozzáadva egy kis citromhéjat, fahéjat, esetleg vaníliát.
Ha már megpuhult a gyümölcs1 kanál lisztből és 3 kanál tejfölből készült habarással besűrítjük és újból felforraljuk egy pillanatra, nehogy kicsapódjon a tejföl.
Melegen is, lehűtve is nagyon finom.
Csak cseresznyéből nem lehet levest készíteni?
Dehogy nem, mondom is..
Cseresznye-leves – nagyon finom recept. Ez már inkább nyalánkság a gyümölcsleves kategóriában.
Veszünk 1 kiló sötét vörös vagy fekete cseresznyét(germensdorfi), megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk.
Negyedét, 25 1-2 kanál cukorral úgy főzünk meg, mintha kompótot készítenénk – pici fahéjjal és aztán félreállítjuk.
A maradék 75 deka (kimagozás előtt) cseresznyéhez adunk egy kis reszelt citromhéjat és fahéjat és 1 liter vízben 6—7 percig forraljuk, aztán vízzel együtt átmixeljük az egészet.
Egy evőkanálnyi keményítőt 1-2 dl vízzel simára keverünk.
A mixelt cseresznyelevest 1/2 liter tejjel felfőzzük és forrás közben belehabarjuk a folyékony keményítőt, majd 10 percnyi forrás után még egyszer átmixeljük, majd hozzáöntjük az elején elkészített cseresznyekompótot, és jól behűtjük.
Tálaláskor tejszínt csurgattak még rá, és piskótával ették.
Nem rossz, ugye?
Milyen alma jó gyümölcsleveshez?
Mindenképpen savanykás legyen. A legjobb a fontos alma, és a borízű fajta. Ez utóbbit világos, hamvas zöld színéről, és halványpiros csíkozásáról lehet megismerni. No és persze érdekes, fűszeres illatáról. Hogy a fontos alma miért „fontos”? Hát mert hatalmasra megnő. Nyári alma, régen rétesalmának is hívták.
A jól megtermett példányok egyikéből is el lehet készíteni egy almalevest.
S itt a leves recept belőle –
Alma-leves:
1 kiló almát hámozatlanul negyedekbe vágunk, magházát kivágjuk és a megmaradt részt 1,5 liter vízben fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és citromhéjjal puhára főzünk.
Egy kávéskanálnyi keményítőt 1 deci hideg vízzel simára keverünk és belehabarjuk a lobogó almalevesbe s aztán lemixeljük, vagy áttörjük – de hát mixelni könnyebb.
Tálaláskor egy-két deci tejszínt keverünk hozzá.
Tejjel is jó.
Nagyon szeretjük az egrest. Jó lenne vele is egy recept.
EGRES- KÖSZMÉTE LEVES MELEGEN
Hozzávalók:
- 50 deka egres megtisztítva,
- 3-3 vékony karikára vágott citromszelet,
- 10 deka cukor,
- 1 deci tejföl,
- 2 deka liszt,
- 1 liter viz,
- kevés só.
A megtisztított és több vízben mosott egrest citrommal, cukorral és természetesen a vízzel 🙂 puhára főzzük.
Egy csészében egy deci tejfelt összekeverünk két deka (1 evőkanálnyi) liszttel jó simára, majd a forrásban levő levesbe öntve,(először a meleg levesből hozzáadva, hőkiegyenlítve) jól elkeverjük. Egyből le is húzzuk a tűzről.
(A tejfelt és lisztet ajánlatos habverővel vagy villával jó simára keverni, mert egyébként csomós lesz a forró levesbe öntve.) Meleg gyümölcsleveseket, alma, ribizli, meggy, cseresznye stb. ugyanúgy készítjük el, mint az egreslevest.
Kellene egy olyan gyümölsleves recept, amivel mindenféle gyümölcsöt elkészíthetünk.
Erre az alábbi módszert ajánlom:
HIDEG GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók:
- 60 deka kimagozott meggy
- 5-10 deka porcukor – érettségtől függően,
- jó egy liter víz,
- kevés fahéj,
- 1 citrom héja,
- 2 deci tejföl
Elkészítése:
- A meggyet felfőzzük cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal.
- Felforralás után kivesszük a levesből a fahéjat ha egészben van, és két deci tejföllel elkeverjük. Jól lehűtjük, jegeljük, üvegtálon tálaljuk.
Mint látható, ez a leves nincs sűrítve, csak krémesítve a tejföllel, ezáltal nagyon könnyű. - Hideg gyümölcsleveseket ugyanígy készíthetünk el ribizliből, egresből, málnából, cseresznyéből – és bármilyen gyümölcsből ami rendelkezésre áll.
- Természetesen azért, mert a receptek egyetlen, vagy csak néhány gyümölcsről szólnak – igazándiból mindegyikkel bármelyik gyümölcsből készíthetünk
- finomságokat. Gyümölcsleveseknél sok variáció nincs, a habarás módja tér el főleg, de az étkezésnél alig észrevehető. Kivétel ez alól a tejfölös-tojásos habarás, ami lisztet nem tartalmaz, ezáltal nagyon sima levest kapunk – feltéve ha nem ügyetlenkedjük el a leves felengedését.
A gyümölcsleves rendkívül egészséges, finom – kevés cukorral készítsük, hisz az alapanyag általában maga is édeskés.
Fotó: Wikipédia