A lencsefőzelék viszonylag gyakran készül konyhánkban, pedig aki a babfőzeléket szereti, esélyesen erre is szívesen igent mond.
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 1 liter vízből és 2 leveskockából készült húsleves
- 3-4 db babérlevél
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 vöröshagyma
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1-2 evőkanál 10 %-os ecet
- 1 kis pohár tejföl
- 1 teáskanál cukor
- a végén 1 kanál mustár – nagyon jó bele
Lencsefőzelék elkészítése:
A lencsét átnézzük, átmossuk.
Nincs szükség áztatásra, a lencse maximum egy órás főzés után megpuhul.
A vizet a leveskockával és a lencsével együtt felrakjuk főni, főzés közben ha elfő belőle nyugodtan pótolhatjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A zsírt felforrósítjuk, mehet bele a liszt, a vöröshagyma, kevergetve világosra pirítjuk, majd lehúzzuk.
Ekkor keverjük bele a paprikát és az áttört fokhagymát.
Először egy kis hideg vizet öntünk hozzá, és összekeverjük, majd a már lényegében megfőtt lencse levéből merünk hozzá, és simára kavarjuk.
Mikor már jó, akkor folytonos keverés mellett a főzelék alaphoz adjuk.
Most jön bele az ecet, ha nem elég sós, akkor azt is pótoljuk, beledobjuk a parányi cukrot, majd egy pici főzelék lével a mustárt kikavarjuk, és azt is hozzáadjuk.
Felforrás után lehúzzuk, s ekkor keverjük bele a tejfölt, előtte egy kis főzelék hozzáadásával, kikeverve.