Egy házi mustár recept áldás a háznál, hisz a finomság elkészítése nagyon egyszerű, az alap néhány összetevőből elkészül, és saját szánk íze szerint ízesíthetjük.
Hozzávalók:
- 10 dkg mustármag
- 1 dl víz
- 1-2 evőkanál 10 %-os ecet, vagy borecet
- 2 evőkanál étolaj, vagy olíva olaj
- 1 teáskanál só, aztán meglátjuk
- esetleg pici kurkuma csak a színe miatt
- 1 evőkanál méz – különleges ízt ad (nem lesz édes)
- 1 gerezd fokhagyma
- parányi őrölt bors
- esetleg pici koriander mag
- de rakhatunk bele akár tormát is…
Házi mustár elkészítése:
A mustármagot vagy szárazon megőröljük, vagy a vízzel leöntjük, és kb. fél napra ázni hagyjuk, majd a vízzel együtt rakjuk az őrlőbe, sokkal könnyebb lesz a dolgunk.
Ezután az eceten kívül mindent hozzáadunk, és nagyon alaposan átdolgozzuk az aprítóval.
A végén mehet bele az ecet is, kísérletezzük ki, hogy mennyire savanyún szeretjük, és valójában minden ízzel kísérleteznünk kell, hogy számunkra mi az ideális.
Ne ijedjünk meg, ha még hígabb a mustár, mert néhány óra alatt hidegen sűrűbbé válik.
Ha úgy érezzük, hogy túl csípős számunkra, akkor rakjuk fel egy kicsit főni, minél tovább hűl, annál kevésbé lesz csípős.
Ha már jó, hagyjuk hűlni, majd rakjuk üvegbe, hosszú-hosszú hónapokig fogyasztható.
Ha szeretjük, rakhatunk bele darabosan is mustármagot, vagy akár egészben.