Csülkös velős pacal nagyevőknek

Nem mindenki szereti a pacalt, ez tagadhatatlan. Mint ahogy a velőtől is jó páran idegenkednek. Ám ebben a fogásban mindenki találhat kedvére valót, és illata fölöttébb csábító.

Hozzávalók:

  • 5-6 evőkanál zsír
  • 2 kg előkészített marhapacal
  • 1 db nagyobb nyers hátsó csülök
  • 2 db füstölt csülök
  • 60 dkg sertés velő
  • 1 kg vöröshagyma
  • 10-12 gerezd fokhagyma fej fokhagyma
  • 4-5 db paradicsom
  • 5 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 5 dl száraz vörösbor
  • só ízlés szerint
  • 2 teáskanál fekete bors
  • 3 teáskanál köménymag (akár őrölt)
  • néhány db babérlevél
  • 4 evőkanál fűszerpaprika

Csülkös velős pacal elkészítése:

A húsokat kicsontozzuk, felkockázzuk (ne dobjuk ki, rakjuk a pörköltbe alulra, jót tesz neki)

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát tisztítás után átnyomjuk.
A paradicsomot, és a paprikát is kockázzuk, de ha csak karikázzuk az sem baj, lesz ideje elfőni.

A zsiradékot felhevítjük egy nagy edényben, üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, beledobjuk a paradicsomot, paprikát, és szép, nyugodtan elkezdjük főzni, lényegében lecsót készítünk.

Ha már jól néz ki, akkor beledobjuk a húsokat, átkavarjuk, hozzáadjuk a csíkozott pacalt, rádobjuk a csípős paprikát is, sót-borsot, babérlevelet, majd annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje az egészet.
Felforraljuk, majd nagyon lassan takarékon főzzük fedő alatt másfél-két órát.
Ekkor ráöntjük a vörösbort, főzzük még vele kb. 20 percet, majd belekavarjuk óvatosan a lehártyázott velőt is.

Főzzük még kb. félórát, megkóstoljuk, s ha szükséges valamilyen fűszer, akkor pótoljuk.

Kenyér hozzá az igazi, de a főtt, sós krumpli sem megvetendő.