Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Másnap is puha, foszlós kalácstészta receptje

Zamat Zamat 2025.02.13.
kalács

Hogy másnap is puha kalácstészta kerüljön az asztalra, ahhoz pusztán néhány dolgot kell betartani, és később már nem lesz szánom-bánom.

Kalácstészta, kelt tészta készítésénél a környezet, a munkaeszközök, és a hozzávalók is konyha melegek legyenek.

A lisztet feltétlenül szitáljuk, hisz levegő kerül bele, ezáltal még lazább lesz.

Nem kell bele tojás. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor csak a sárgáját használd fel, a fehérjéből csinálj habcsókot, vagy a végén ezzel kend le a tésztát, de a dagasztáshoz nem kell, mert keményít.

A receptben megadott zsiradékon felül a legvégén, amikor már kidagasztottuk a tésztát, adjunk hozzá kiló lisztenként 1 dl olajat, vagy ennek megfelelő zsiradékot. (15 dg margarin, 12 dkg vaj, 10 dkg zsír)

Ha van aludttej, használd fel a tésztához, mert attól is könnyebb lesz.

Kalácstésztához a legjobb a teljes tej, ha az nincs, akkor legalább 2,8 % zsírtartalmú legyen. Ha margarint használsz, akkor az normál sütőmargarin legyen, az élesztő pedig az a bizonyos sárga csomagolású friss.

Sütéskor ne rakd zománcos tepsibe.
Vagy sütőlapon, vagy lapos gáztepsiben süssed, vagy pedig pléh, vagy lemeztepsiben.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2-3 evőkanál kristálycukor
  • 6 dkg zsiradék
  • 10 dkg zsiradék a legvégén

Kalácstészta elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, megszórjuk a sóval.

Az élesztőt parányi liszttel, kis langyos tejjel, pici cukorral felfuttatjuk.

A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, majd a cukrot, zsiradékot, apránként hozzáadva a tejet jól kidagasztjuk.

Addig kell dolgoznunk, míg a tészta le nem válik a tálról, és a kezünkről.

A legvégén beledagasztjuk a plusz zsiradékot, szép, fényes, sima tésztát kapunk, s lerakjuk pihenni.

Hagyjuk pihenni – nagyjából háromnegyed óra alatt duplájára kel, s azzal már nyugodtan dolgozhatunk.

Enyhén lisztezett deszára borítjuk a tésztát, annyit vágjunk le belőle, ami nagyjából egy tepsire elég lesz, azt nyújtsuk, vágjuk, töltsük megfelelően.

Töltés után sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, hagyjuk nagyjából 20 percet pihenni.

Tetejét megkenjük tojással, vagy tojásfehérjével, esetleg egy kis tejjel, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékkalácsokkelt tésztákolcsó receptekretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

csörögefánk
Édes sütemények

Csörögefánk recept

Zamat Zamat 2024.09.07.
zöldség leves
LevesekNagyi receptjei

Ízletes gezemice leves

Zamat Zamat 2025.01.07.
keksz
Édes süteményekSütemények

Bögrés zabpelyhes keksz

Zamat Zamat 2025.02.18.
csírás galuska
EgytálételekhúspótlóOlcsó ételekRetro receptek

Csírás galuska, az igazi

Zamat Zamat 2024.11.26.
csokis szelet
DesszertekÉdes süteményekSütés nélküli desszertek

Almaszalámi – különleges nassolni való

Zamat Zamat 2025.03.08.
Cigánypörkölt recept
HúsételekRetro receptek

Csodálatos cigánypörkölt recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
sült libacomb
HúsételekRetro receptek

Ropogós piros libacomb

Zamat Zamat 2024.11.10.
májkrém
Nagyi receptjei

Házi májkrém recept

Zamat Zamat 2024.09.10.
túrógombóc
húspótlóNagyi receptjeiOlcsó ételek

Szuperkönnyed hamis túrógombóc

Zamat Zamat 2024.11.26.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up