Hogy másnap is puha kalácstészta kerüljön az asztalra, ahhoz pusztán néhány dolgot kell betartani, és később már nem lesz szánom-bánom.
Kalácstészta, kelt tészta készítésénél a környezet, a munkaeszközök, és a hozzávalók is konyha melegek legyenek.
A lisztet feltétlenül szitáljuk, hisz levegő kerül bele, ezáltal még lazább lesz.
Nem kell bele tojás. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor csak a sárgáját használd fel, a fehérjéből csinálj habcsókot, vagy a végén ezzel kend le a tésztát, de a dagasztáshoz nem kell, mert keményít.
A receptben megadott zsiradékon felül a legvégén, amikor már kidagasztottuk a tésztát, adjunk hozzá kiló lisztenként 1 dl olajat, vagy ennek megfelelő zsiradékot. (15 dg margarin, 12 dkg vaj, 10 dkg zsír)
Ha van aludttej, használd fel a tésztához, mert attól is könnyebb lesz.
Kalácstésztához a legjobb a teljes tej, ha az nincs, akkor legalább 2,8 % zsírtartalmú legyen. Ha margarint használsz, akkor az normál sütőmargarin legyen, az élesztő pedig az a bizonyos sárga csomagolású friss.
Sütéskor ne rakd zománcos tepsibe.
Vagy sütőlapon, vagy lapos gáztepsiben süssed, vagy pedig pléh, vagy lemeztepsiben.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 mokkáskanál só
- 6 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál kristálycukor
- 6 dkg zsiradék
- 10 dkg zsiradék a legvégén
Kalácstészta elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, megszórjuk a sóval.
Az élesztőt parányi liszttel, kis langyos tejjel, pici cukorral felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, majd a cukrot, zsiradékot, apránként hozzáadva a tejet jól kidagasztjuk.
Addig kell dolgoznunk, míg a tészta le nem válik a tálról, és a kezünkről.
A legvégén beledagasztjuk a plusz zsiradékot, szép, fényes, sima tésztát kapunk, s lerakjuk pihenni.
Hagyjuk pihenni – nagyjából háromnegyed óra alatt duplájára kel, s azzal már nyugodtan dolgozhatunk.
Enyhén lisztezett deszára borítjuk a tésztát, annyit vágjunk le belőle, ami nagyjából egy tepsire elég lesz, azt nyújtsuk, vágjuk, töltsük megfelelően.
Töltés után sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, hagyjuk nagyjából 20 percet pihenni.
Tetejét megkenjük tojással, vagy tojásfehérjével, esetleg egy kis tejjel, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.