A cinke, gánica, dödölle egy egyszerű krumpli étel, melyet elkészítési módja tesz különlegessé, és kifejezetten ízletessé.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya tisztítva
- 20 evőkanál liszt
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- 1/4 kg szalonna
- tejföl a tálaláshoz
- só ízlés, és szalonna szerint
Cinke, gánica, dödölle elkészítése:
A megtisztított burgonyát felvágjuk, annyi sós vízben megfőzzük, hogy épp ellepje, majd áttörjük még melegen, de úgy, hogy a levét is hozzátörjük.
A krumplihoz fokozatosan hozzákeverjük a lisztet, jól átkavarjuk.
Kisütjük a szalonnát is kockára vágva, míg a krumpli fő. A pörcöt tányérra szedjük.
A visszamaradt zsírban kisütjük a kockára vágott hagymákat.
Ha a hagyma szép üveges, akkor kanállal adagolva a forró zsírban kisütjük a cinkéket, hogy pirult legyen. Vagyis a burgonya pépből kanalazunk a forró zsírba, majd megforgatjuk, utána tányérra szedjük.
Tejföllel és a kisütött pörccel fogyasztva rendkívül tartalmas és finom.