A cigány káposzta egy nagyon tartalmas, igazi ízkavalkád. Minden jóban bővelkedő hagyományos roma étel. Hatalmas adag.
Készíthetjük nagy lábasban a tűzhelyen is, de az igazi, ha nagy, mély tepsiben, vagy lábasban rétegezzük, és a sütőben készítjük. Esetleg kemencében.
A lábast készítés előtt alaposan kizsírozzuk.
Hozzávalók:
1 réteg kimosott, apró savanyú káposzta
1 réteg csirkecomb, picit meglocsolva sertészsírral
1 réteg karikára vágott hagyma,
1 marok apróra vágott fokhagyma
1 második réteg savanyú káposzta
1 réteg húsgombóc
1 réteg hagyma, fokhagyma
következő réteg savanyú káposzta,
1 réteg füstölt hús, szalonna,
1 réteg hagyma, fokhagyma,
1 réteg oldalas, füstölt tarja
1 réteg hagyma, fokhagyma
1 réteg savanyú káposzta
5-6 szem paradicsom
5-6 tv-paprika
1/2 liter, vagy több paradicsomlé,
és annyi víz, ami ellepi
ízlés szerint fűszerpaprika
köménymag
pici só, ha szükséges, általában nem kell
Cigány káposzta elkészítése:
A hozzávalókat előkészítjük, hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot felvágjuk, füstölt hűst előfőzzük, a többi húst feldaraboljuk, a szalonnát kockázzuk.
A kizsírozott lábasban készítjük, rétegeket rakunk a hozzávalókból, valójában rajtunk múlik miből mennyit használunk, a lényeg, hogy minden réteget – ami valamiféle húst, savanyú káposztát, hagymákat tartalmaz szórjunk meg egy kis fűszerpaprikával, köménnyel, rakjunk rá a kockázott tepertőből, paprikából, paradicsomból.
Első réteg után már felrakjuk főni, és főzés közben adagoljuk a többi hozzávalót.
A tetejére mehet néhány csípős paprika is
Az utolsó réteg káposzta legyen. Ezt leöntjük jó sűrű paradicsomlével, és annyi vizet öntünk az egészre, hogy épp ellepje.
Akkor jó, ha levét már majd elfőtte, és a káposzta is pirulni kezd.
Nagyon tartalmas ünnepi fogás.
Minden háznál másképp készítik, mehet bele a család kedvenc húsféléje, lapocka, de akár köröm is.
Fotó: János Balog