Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
EgytálételekHúsételekOlcsó ételekRetro receptek

Hagyományos körömpörkölt recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Régi, hagyományos körömpörkölt egy edényben.

Ha valamiről azt gondoljuk, hogy azt nem lehet elkészíteni csak egyféle módon, akkor az az étel a körömpörkölt. Valahogy beleivódott az emberek emlékezetébe a régi körömpörkölt recept. Készíthetjük lábasban, vagy bográcsban – főzési módja a legtöbb házban ugyanaz.

Pedig bizony főzhetjük másképp is.

Ezt az ételt valahogy mindenki tudja hogy kell főzni, legalább végeredményileg. A hús teljesen puha legyen, az inakkal, bőrrel együtt, szinte omoljon az egész széjjel, és a lé sűrű, ragacsos. (Egy kivételt tudok mondani ettől függetlenül.

Egy közeli ismerősöm főzött egyszer nekünk körömpörköltöt – röpke egy óra alatt. Ez annyira rosszul sikerült – kemény is volt, ízetlen, még szinte épen látszódott a disznő bőre.

Tökéletesen rosszra sikeredett. De még ezt is meg tudta tetézni azzal, hogy rizst főzött hozzá. Ha valami nem illik a körömpörkölthöz, akkor a rizs biztos, hogy az.

De térjünk vissza a kétféle régi körömpörkölt recepthez – mert igenis van akár kétféle is, gyanítom hogy több is, ha felmérést végeznénk e téren.

Először nézzük az ismeretlenebbet!

Személyenként egy körmöt számolunk, ami lehetőleg hátsó legyen. Ez a húsosabb. Átnézzük a körmöt nem szőrös-e, lekapargatjuk, ha kell akkor még perzselünk rajta – ha lehetőségünk van rá. Átmossuk, s felrakjuk főni. Készíthetjük ezt a részét kuktában is.

Mennyiségtől függően megsózzuk, s rakhatunk hozzá néhány gerezd fokhagymát tisztítva.
Ha jó félig megfő – az pont elég, mert úgyis fogjuk még tovább rotyogtatni.

Ahány körmünk van annyi átlagos hagymát megtisztítunk, és apróra vágunk.
Mi időnként csülköt is szoktunk hozzárakni – ha e mellett döntünk, akkor fel kell kockázni azt is.

Előveszünk egy nagy lábast, aztán elkezdjük sorjázni. Először is kikenjük vékonyan zsírral az alját, aztán rászórjuk a felaprózott hagymát, majd – ha csülköt is rakunk bele – felkockázottan. Erre jöhet a már félig megfőtt köröm. Ha szeretjük a borsot rajta, akkor szórhatunk rá, esetleg majoránnát is – ez ízléstől függ.

Most felöntjük a köröm főzővizével, de csak annyira, hogy éppen ellepje a körmöket. Felrakjuk főni fedő alatt. Szépen, nyugodtan – jó munkához idő kell…


Mikor már majdnem kész – rászórunk 1-2 evőkanálnyi édesnemes paprikát, esetleg egy káváskanálnyi csípőst is, és még tovább rotyogtatjuk – immár fedő nélkül.

Akkor lesz jó, ha leve ragadóssá válik. Ilyenkor már ha a gőze fölé tartjuk ujjainkat, s utána összecsippentjük – tapadni fog.
Legjobb hozzá a sós vízben főtt hasáb krumpli, no meg a kenyér. Tökéletes tunkoló alap.

És most a régi körömpörkölt recept következik – hagyományos kivitelben.

Hozzávalók:

  • 2 kg hátsó köröm
  • 1 hátsó sertés csülök
  • 3 evőkanál zsír
  • 30-40 dkg vöröshagyma
  • fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
  • 2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
  • 2 db zöldpaprika – ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
  • 3-4 evőkanál édes nemes paprika
  • só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi) Megjegyzem – zöldpaprika, paradicsom nélkül is tökéletes)

Elkészítése:

A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le tudjuk perzselni. Feldaraboljuk őket.

A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél – is – a későbbi ízletes tunkolás végett.

Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.
Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, s hozzávágjuk az addigra apróra vágott vöröshagymát.

Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök – csülökcsonttal egyetemben.
Tovább pirítjuk.

Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával, ezzel jól átforgatjuk, hogy mindenüvé jusson, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk. Megkavarjuk velük ismét.

Rárakunk annyi vizet, hogy ellepje az egészet, átkeverjük, szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük főzni.

Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s összerottyantjuk.


Van, aki belefőzi a köretnek szánt – hasábra vágott krumplit – mi külön főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.

De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a körömpörkölt levében fő – utolsó fél óra, és hasábozva – akkor a burgonya mennyei lesz…

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

gyökérkenyér
Olcsó ételekSós süteményekSütemények

Gyökérkenyér recept

Zamat Zamat 2024.11.10.
harcsapaprikás
FőételekHúsételekRetro receptek

Harcsapaprikás túrós csuszával

Zamat Zamat 2025.01.20.
Sült csülök krumplin
EgytálételekFőételekHúslevesekRetro receptek

Csülök pékné módra

Zamat Zamat 2025.01.20.
tortakrém
DesszertekÉdes süteményekRetro receptekSütemények

Pudingból készült tortakrém

Zamat Zamat 2025.01.09.
barack süti
Nagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Barack, igazi ünnepi sütemény

Zamat Zamat 2024.11.18.
túrós pite
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Túrós pite nagyi idejéből

Zamat Zamat 2025.01.29.
lekváros keksz
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Legényfogó tallér

Zamat Zamat 2025.04.11.
hagymás sült vér
EgytálételekHúsételekhúspótlóNagyi receptjeiRetro receptek

Hagymás sült vér

Zamat Zamat 2025.01.31.
sós rúd
Nagyi receptjeiRetro receptekSós süteményekSütemények

Hortobágyi tepertős rudak

Zamat Zamat 2025.03.10.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up