Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
HúsételekUncategorized

Régi csécsi szalonna recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Régi csécsi szalonna

…és a története

A csécsi szalonna, mint minden étel – megosztja az embereket. Van, aki isteninek mondja, mások meg agyonfőzöttnek, és túl fokhagymásnak. Ízlések és pofonok mindig is különböztek, de ha valaki szereti ezt a fajta kenyérre valót – akkor egy régi csécsi szalonna recept kincset érhet a háznál.

Contents
…és a történeteHogy honnan ered a neve?A régi csécsi szalonna recept elterjedését sok féle módon magyarázzákÉs itt a régi csécsi szalonna recept:

Hogy honnan ered a neve?

Pontosan senki nem tudja – ellenben a Vendéglátóipari Múzeum egy volt munkatársa kutatómunkát végzett a témában. Ennek eredménye pedig ez volt:

…”megkérdezett 6 — 7 idősebb húsipari szakembert, akik már 30 — 40 éve ebben a szakmában dolgoznak, és azok egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a csécsi szalonna „hazája” Nagycsécs, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község.

A faluban nincs ugyan és nem is volt nagyüzemi sertésfeldolgozó, de maga Nagycsécs és egész környéke a két háború közti időben híres volt sertéstenyésztéséről, igen sok élő és vágott sertést szállítottak innen az ország különböző tájaira, főképp Budapestre.

Nagycsécs lakosai régóta különleges módon abálták a tokaszalonnát, a környéken már régebben híre volt a „csécsi” szalonnának. A harmincas években aztán országszerte elkezdett terjedni, terjesztésében bizonyára részük volt a Nagycsécsről és vidékéről a fővárosba elszármazó húsipari mesterembereknek.

Később csécsi szalonnának neveztek minden „csécsi” módra elkészített szalonnát, bárhol készítették is, s ezért a csécsi helynév eredete feledésbe merült. „
Ezzel a történettel annyi a probléma, hogy húsipari hirdetésben már egészen 1908-tól nyoma van a csécsi szalonnának.

A tízes években egy asszony egy háztartási oldalon kérné a szalonna receptjét – de a szerkesztő még azt válaszolja: nem ismerik. Tehát valószínűleg újkeletű a „szerzemény”. Legalábbis – hentesáruként való megjelenése ellenére még nem közismert.


Olyan verzió is van, hogy Csécsi Dénes hortobágyi böllérmestertől származik – ez viszont hihetetlennek tűnik, hisz elterjedését gátolta volna, hogy egy böllér képtelen olyan mennyiségben készíteni, de még beszélni is az e fajta szalonnáról, hogy az ennyire elterjedjen az országban. Ráadásul nem is lehet böllérünkkel kapcsolatban adatot találni.

A régi csécsi szalonna recept elterjedését sok féle módon magyarázzák

Ettől függetlenül van esély, hogy ő is közreműködött a szalonna hírének terjedésében. Mégpedig úgy, hogy Csécsről, Nagycsécsről származott. Hisz eleinte a szegényebb sorsú családok vagy tulajdonságaik, foglalkozásuk, vagy származási helyük szerint kapták családi nevüket.

Ehhez persze az kellett, hogy az illető az 1600-as évek után szülessen. Esélyesen ez valószínűsíthető is, hisz a csécsi szalonna mindenképp a múlt században kezdett el jobban terjedni.


Ezek alapján azt kell mondani, hogy a nagycsécsi verzió a hihető azzal a kikötéssel, hogy nem a két háború közötti időszak a mérvadó, hanem már valahogy, valamiképpen korábban is ismertté vált annyira, hogy pesti húsüzemek elkezdjék gyártani, és az 1910-es évekre már ismertté is váljon.

Olyannyira, hogy háziasszonyok is nógatták egyes újságok gasztronómiával foglalkozó szakembereit a recept megjelentetésére – de akkor még ez nem jött össze. Jó 10 év múlva már igen.


Debrecen környékén is van egy külön elképzelés erről – Valamikor külön császári szekereken hordták a csécsit a bécsi udvarba

. Egykoron Mária Terézia is külön futárt küldött Debrecenbe az ott készült finomságokért – köztük a csécsi szalonnáért. (Ez esélyesen csak mendemonda, mert múlt század elejéig még csak nem is említik ezt a fajta szalonnát sehol sem.

Egy biztos, hogy a szegénylegények, meg a pásztornép is ezt kedvelte a legjobban.

S előttük jó reklám lehetett említeni, hogy még a királynő is ezt ette egykoron….


„formázott abált tokaszalonna, felületén friss őrölt pirospaprikával, metszéslapjai fehérek, a hússzövet halvány rózsaszín, négyszögletes vagy kissé ovális alakú, 50-60 mm magas és 20-25 cm hosszú, amelyet esetenként fokhagymával spékelnek.

Langyos vízben finomra tört paprikáit, fokhagymát kevernek és ezt, ecsettel rákenik a szalonnára, aztán meleg füstölőben rászárítják a szalonnára.”.

És itt a régi csécsi szalonna recept:

A régi csécsi abált szalonna a magyar szokásoknak megfelelően olyan ízű, ahány házban készül. Ez a sokféleség a magyar gasztronómia titka.
Egyik ismert recept szerint kell hozzá

  • 1 kilónyi tokaszalonna 2- 3 darabban,
  • 2 egész fej makói fokhagyma,
  • 3- 4 babérlevél,
  • édes és csípős kalocsai vagy szegedi pirospaprika,
  • 20-30 szem feketebors
  • és só.


Az ételek elkészítésénél fontos az edény anyaga; igazi jó csécsi szalonnát csak öntöttvas edényben érdemes készíteni.


Az erősen megsózott vízbe szórják a fűszereket, felforralják, majd akkor teszik bele a szalonnát, amikor az edényt levették a tűzről. Egy órányit a lében hagyják, esetleg utána melegítenek. (Sok helyen a szalonnát először néhány napig sóban tartják, s csak utána abálják)


A paprika kence egy fej megtört fokhagymával, sóval, 3-4 kávéskanálnyi édes nemes paprikával, egy kávéskanálnyi csípős paprikával és kevés zsiradékkal készül. A langyosra hűlt szalonnára ekkor kerül fedőrétegként a paprikabevonat.

Tehát nem csak beszórják, hanem rákenik. És nem csak zsíros-húsos részére, hanem a bőrösre is. Ugyanis a fiatal állat bőre megfőve, így paprikázva mennyeien finom. Azt is elfogyasztották.


A szalonnát aztán lehűtik, majd hidegre teszik, vagy megfüstölik.

Persze van, aki egyszerűen készíti. A tokaszalonnát darabban megfőzi sós, fokhagymás vízben. Majd a szalonna mikor megszikkad és meghűl bekenik fokhagyma pép, édes-nemes paprika és kis olaj keverékével – aztán hagyják megszáradni.


Az abált szalonnákat – ha csak nincs füstölve is – záros határidőn belül el kell fogyasztani, mert könnyebben romlik.

Forrás: Arcanum, Demokrata 2010.május 19. , Magyarság 1961. november 17.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

sült keszeg
HúsételekRetro receptek

Sült keszeg

Zamat Zamat 2024.10.28.
rumos szilvalekvár
Uncategorized

Rumos szilvalekvár

Zamat Zamat 2024.08.22.
3bit süti
Uncategorized

3Bit szelet az ünnepekre

Zamat Zamat 2024.11.23.
töltött paprika recept
EgytálételekFőzelékHúsételekRetro receptek

Retro töltött paprika recept

Zamat Zamat 2024.07.23.
sajtos pogácsa
Uncategorized

Molnár mama pogácsája

Zamat Zamat 2025.01.31.
lasagne
EgytálételekFőételekHúsételek

Húsimádó, szaftos lasagne

Zamat Zamat 2024.11.28.
rántott palacsinta
FőételekHúsételek

Hortobágyi rántott palacsinta

Zamat Zamat 2024.09.21.
rántott hús sajttal
Húsételek

Milánói sertésborda rántva

Zamat Zamat 2025.01.29.
rántott hús
Húsételek

Makói rántott szelet fűszeresen

Zamat Zamat 2025.02.06.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up