Az eredeti brassói mezítlábasabb, mint ami a köztudatban elterjed, ebben borsó nincs, viszont a sült hús, burgonya, szalonna tökéletes összhangot alkot.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb, vagy lapocka
- 2 dkg só
- bors ízlés szerint – de minél több, annál jobb
- 2-2,5 evőkanál majoránna
- 1 fej fokhagyma gerezdekre szedve, tisztítva (nagyjából 10 gerezd)
- 1/2 kg vöröshagyma
- 25 dkg füstölt szalonna, lehet akár húsos is
- 1 kg burgonya
- 4 lapos evőkanál zsír, vagy olaj
Eredeti brassói elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, letakarjuk.
A húst szeleteljük, majd csíkozzuk. Összekeverjük a sóval-borssal, majoránnával.
A hagymákat is megtisztítjuk, mindkettő aprózzuk.
A szalonnát szeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk, egy serpenyőbe megpirítjuk a zsiradékon, vagy olajon. Ha szépen megpirultak, akkor a tepertőt kiszedjük.
A visszamaradt zsiradék jó felét elrakjuk, másik felét felforrósítjuk és a húst megpirítjuk rajta a húst, majd egy tálba kiszedjük őket.
A visszamaradt zsiradékba beledobjuk a vöröshagymát, fokhagymát, majd a megpirított húscsíkok is mehetnek hozzá, és felöntjük egy közepes pohárnyi vízzel, és felfőzzük, majd lefedjük.
Nagyjából 3/4 órán keresztül főzzük, időnként megkavarjuk. Ha elfőtt a leve, akkor pótoljuk. Puhulásig főzzük.
A krumplit papírtörlőn megszárítjuk.
Fontos, hogy mire dolgozunk vele tényleg száraz legyen.
Ha már száraz, akkor a félretett zsiradékot felforrósítjuk egy tepsiben, vagy serpenyőben, és a burgonyát kevergetve szépen megpirítjuk rajta.
Ha már jó, akkor a puha húshoz adjuk, ha kell még, akkor sózzuk-borsozzuk, átkavarjuk, s főzzük még pár percet. Egy pillanat, és kész.