A töpörtyűs, káposztás dödölle egy régi sváb, népi étel. Egyszerűsége ellenére rendkívül laktató, a hidegebb időszak finomsága.
Hozzávalók:
- 1/2 kg burgonya
- 30-40 dkg liszt
- 1 db vöröshagyma
- 10 dkg sertészsír
- 15 dkg füstölt húsos szalonna
- 1/2 kg apró savanyúkáposzta
- zsiradék a káposzta alá
Töpörtyús, káposztás dödölle elkészítése:
A burgonyát felkockázva sós vízben megfőzzük. Csak annyi vizet rakjunk rá, amennyi épp hogy elfedi. Fedő alatt puhára főzzük.
Ha megfőtt, a levével összetörjük, majd a lisztet apránként hozzákeverjük, kevergetjük. Ekkor a vöröshagymát apróra vágjuk, egy kis zsírban megpirítjuk, ha megpirult, akkor a zsírról lehúzzuk egy tányérra a hagymát, a visszamaradt zsiradékban mártjuk meg a tört burgonya-liszt keverékéből kanalanként szaggatott dödölléket.
A szalonnát kockára vágjuk, kisütjük őket, majd a szalonnadarabkákat a hagymákkal átkavarjuk.
A visszamaradt zsíron egy nagy serpenyőben, vagy akár tepsiben a dödölléket megpirítjuk.
Előtte még a savanyú aprókáposztát kimossuk, majd egy kis zsiradékon lefedve megpároljuk, ha már puha, akkor piríthatunk is rajta, úgy kap egy édeskés, kellemes ízt.
Egy tepsibe lerakjuk a szalonnás dödölléket, hagymával egyetemben, ráöntjük a zsírját is, eloszlatjuk rajta a finom, párolt, pirított káposztát, tetejére tejföl halmokat rakunk és pár percbe betoljuk a sütőbe jól átmelegedni.