Tejszínes gombamártás

A tejszínes gombamártás húsokhoz egyszerűen csodálatos kiegészítő – rizzsel feltálalva a legtökéletesebb.

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 5 dkg zsír
  • 1 evőkanál vaj
  • 4-5 dkg liszt
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 3 dl tejszín (esetleg tejföl)
  • só ízlés szerint
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt bors
  • néhány szál petrezselyem zöld

Tejszínes gombamártás elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a zsiradékban üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és szép lassan, kavargatva megpirítjuk.
Ezután megszórjuk a fele liszttel, együtt még kicsit tovább pirítjuk, és ekkor dobjuk rá az apróra vágott petrezselymet.
Felengedjük vízzel, sóval-borssal ízesítjük, majd kb. félóra alatt lényegében készre főzzük.
Míg takarékon fő, addig egy kis liszttel simára keverjük a tejszínt, vagy tejfölt, aztán a mártásból hozzámerünk, átkavarjuk, az egészhez adjuk, és kavargatva még 1-2 percig főzzük, míg fel nem forr – aztán forrás után is még egy percig.