A hajszálvékony, ropogós sajtos tallér – mely mellette omlós is – titka annyi, hogy folyékony masszából készítjük. Ez az adag egy átlagos családnak elég, ha vendégeket várunk, természetesen az adagot felszorozzuk a szükséges mennyiségre.
Hozzávalók:
- 1/2 kg rétesliszt
- 12,5 dkg vaj, vagy margarin
- 15 dkg zsír
- 15 dkg reszelt sajt
- 1/2 liter víz
- 1 teáskanál só (ízlés szerint)
- esetleg kömény ízlés szerint
- ha fűszereset szeretnék pici bors is mehet bele
Hajszálvékony ropogós sajtos tallér elkészítése:
A vajat, vagy margarint, és a zsírt lággyá olvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, sót, fűszereket.
A reszelt sajtot is hozzáadjuk, simára keverjük az egészet.
Ezután éppen csak langyos vízzel apránként felengedjük, közben folyton kavargatva, hogy a massza szép sima legyen.
Az egész palacsintatészta állagú lesz.
Ezután letakarva lerakjuk pihenni néhány órára, akár egy éjszakára.
Sütéséhez legjobb az elektromos sütő, amit nem szükséges olajozni, elég zsiradék van a masszában. Esetleg első sütésnél hajszálvékonyan, hogy megnyugodjunk.
Ha a sütő kellőképpen felforrósodott, akkor egy evőkanállal a sütő közepére öntünk a felkevert masszából, és szép aranysárgára sütjük.
Ha sütés közben besűrűsödne még jobban a tésztánk, egy pici vízzel lazíthatjuk.
Süthetünk belőle kisebb, és nagyobb tallérokat, ahogy szeretnénk.
Ha a masszát sűrűre készítjük, akkor kicsit vastagabb tallért kapunk. Amennyiben vastagabb, de omlós tésztát készítenénk, úgy vizet nem adunk hozzá, viszont megy bele 1 db tojás sárgája, és néhány kanál tejföl, hogy formálható gyúrt tésztát kapjunk.
Ebből gombócokat készítünk, és azt rakjuk a sütőbe. Összenyomjuk, ez esetben ezzel tudjuk befolyásolni vékonyságát.