A saláta főzelék azok kedvence lehet, akik a parajfőzeléket is kedvelik. Íze hasonló, régen annak pótlásaként is készítették. Lehet ecettel, vagy ecet nélkül is készíteni.
Hozzávalók:
- néhány fej szép, egészséges salátafej
- 2 evőkanál zsiradék
- 2 evőkanál liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csomag kapor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- esetleg cukor és ecet
Salátafőzelék elkészítése:
A salátát alapostan megtisztítjuk, átmossuk, majd negyedeljük, vagy akár apróbbra vágjuk, majd forró vízbe dobjuk pár percre.
Ezután kiszedjük, leszűrjük, és kisebb edénybe már – puhára főzzük.
A zsiradékban a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, kaprot, majd felengedjük vízzel, és a már megfőtt salátára borítjuk, besűrítjük.
A végén tejföllel behabarjuk.
Ekkor adhatjuk hozzá – ha szeretnénk – a cukrot és ecetet.