A rakott kelkáposzta a rakott káposzta testvére – jóval markánsabb, különlegesebb ízzel. Még azok is kedvelik, akik amúgy a kelkáposztával hadilábon állnak.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb kelkáposzta
- 40-50 dkg sertéshús
- 4 evőkanálnyi rizs
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezdnyi fokhagyma
- 3 dl tejföl
- zsiradék
- só
- pici bors
Rakott kelkáposzta elkészítése:
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, majd sós vízben megközelítőleg puhára főzzük, majd egy szűrőbe szedjük és lecsurgatjuk.
A rizst megmossuk, és enyhén sós vízben lényegében puhára pároljuk.
Egy lábasban felhevítünk néhány evőkanál zsiradkot, majd megpirítjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadhatjuk a megpárolt rizst – és átkavarjuk. Pirítunk rajta egy kicsit.
Ezután egy tepsit, vagy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, majd a káposztáról elkezdjük lefele szedni a leveleket, és egy réteget rakunk a tepsi aljára belőle. Picit megsózzuk, meglocsoljuk egy kis zsiradékkal, tejföllel – majd mehet rá a rizses hús, erre ismég a kelkáposzta levelek rétege.
Fűszerezzük kedvünk szerint, majd következik a kelkáposzta ismét, betakarjuk a levelekkel.
Ezt is megsózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk ismét zsiradékkal, de most a maradék tejföllel is.
Előmelegített sütőben 200 fokon lényegében „összerotyogtatjuk” – hisz már minden főtt állagban van benne.
Tetejét megpirítjuk.