A krumplileves egyik leggyakrabban készítettünk első fogásunk. Viszont a kapros galuskával készített változat különlegessé teszi az egyszerűséget.
Hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- néhány szál kapor
- 2 db tojás
- 3 evőkanál liszt
- 2,5 db leveskocka
- 1 csipet őrölt bors
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 kanál liszt a sűrítéshez
- 1 kis pohár tejföl
- 1 szál kapor apróra vágva a galuskához
- 1 szál kapor apróra vágva a leveshez
- 1 babérlevél
Krumplileves kapros galuskával elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, a szalonnakockákat félrerakjuk, a zsírt használjuk.
A hagyma zsírján üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát, majd lehúzzuk a tűzről, hozzákavarjuk a fűszerpaprikát,sót, vagy ételízesítőt, borsot, majd felöntjük nagyjából 2 liter vízzel.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonya felét felkockázva. Forraljuk.
A burgonya másik felét lereszeljük, hozzákeverjük a tojást, a lisztet, pici sót, a vágott kaprot, majd a már megfőtt krumplihoz szaggatjuk.
A tejfölt két kanál liszttel kikavarjuk, hozzáadunk egy kis forró levest, simára kavarjuk vele, majd az egészet – állandó kavargatás mellett – a fővésben lévő leveshez keverjük.
Pár másodpercig forraljuk, hozzáadjuk a kapor harmadát, elkeverjük, és készen is vagyunk.
A szalonnakockákkal tálaljuk. Kolbászkarikákkal is dúsíthatjuk.