A kapros dübbencs hajdúsági tésztaféle, valójában egyszerű kelt tésztából készül, mégis a kapor zsiradékban megfuttatva teljesen megbolondítja.
A régi öregek nagyon értettek a sütéséhez, láttam olyan idős asszonyt, aki minden dübbencset a kezében formált meg.
Zsírozgatta, kenegette – és a végeredmény – bár annyira nem csípem a sós tésztákat – valami fenomenális lett.
Sokan nem kedvelik a kaprot – talán erőteljes, karakteres íze miatt. Van, aki felnőtt korában sem tud vele megbarátkozni. Viszont aki már gyermekkorában megbarátkozott vele, azt biztosan elkíséri egész életében, és igazi rajongójává válik.
A kapros dübbencs hozzávalói:
- 1/2 kg liszt
- 2-3 dkg élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- egy teáskanál só
- 1 egész tojás
- 1/2 dl étolaj, vagy 5 dkg zsír
- 1,5 dl langyos tej
- annyi aludttej, amennyit felvesz a tészta
- 1 szép, nagy csokor kapor
- 10-15 dkg evőkanál zsír a kapor futtatásához
- tetejére 1 tojás
- 1 evőkanál zsír
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk. Fontos ez a művelet, ettől lesz jó laza a tésztánk. Hozzáadjuk a sót.
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot
A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és rakunk hozzá egy kis lisztet, majd felkavarjuk. Hagyjuk felfutni.
A liszt közepébe lyukat fájunk, ha felfutott az élesztő, akkor beleborítjuk.
Hozzáadjuk a tojást, de nem feltétlenül fontos hozzá, ugyanis tojás nélkül a kelt tészták puhábbak. – majd apránként annyi aludttejet adagolunk hozzá, amennyivel normál kelt tészta minőségű anyagot kapunk.
Jól megdolgozzuk, dagasztjuk, hogy szép sima legyen.
Amikor már majdnem kész, mehet bele az étolaj, vagy zsír. Megszórjuk liszttel, letakarjuk, és egy órán át kelni hagyjuk.
Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk, majd enyhén átsózva zsírban kisütjük. Addig pároljuk, amíg a leve elfő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé vágjuk, a darabokat egyenként nem túl vékonyra kinyújtjuk. Akár kézzel is ellapogathatjuk.
Jó alaposan megkenjük a kapros zsírral, majd feltekerjük, mintha csak bejgli lenne, aztán elvágjuk annyi részre, ahogy tetszik. A darabok legyenek úgy 6-7 centisek.
A régi öregek kézben kenték zsírral egyenként a tésztákat, s rakták bele a kaprot, úgy sodorták fel.
Ha megtöltöttük a tésztát, végeit benyomjuk, valamennyire és úgy tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Két végén nyitottan hagyva is lehet sütni de úgy hamarabb kiszárad.
Kikent vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, aztán a tepsiben pici sóval felvert tojással átkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon készre sütjük. Ha kisült a kapros dübbencs – tetejét zsírral átkenjük.