Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Olcsó ételekRetro receptek

Kapros dübbencs receptje

Zamat Zamat 2024.08.02.
kapros dübbencs

A kapros dübbencs hajdúsági tésztaféle, valójában egyszerű kelt tésztából készül, mégis a kapor zsiradékban megfuttatva teljesen megbolondítja.

Contents
A kapros dübbencs hozzávalói:Elkészítése:

A régi öregek nagyon értettek a sütéséhez, láttam olyan idős asszonyt, aki minden dübbencset a kezében formált meg.

Zsírozgatta, kenegette – és a végeredmény – bár annyira nem csípem a sós tésztákat – valami fenomenális lett.

Sokan nem kedvelik a kaprot – talán erőteljes, karakteres íze miatt. Van, aki felnőtt korában sem tud vele megbarátkozni. Viszont aki már gyermekkorában megbarátkozott vele, azt biztosan elkíséri egész életében, és igazi rajongójává válik.

A kapros dübbencs hozzávalói:

  • 1/2 kg liszt
  • 2-3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • egy teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • 1/2 dl étolaj, vagy 5 dkg zsír
  • 1,5 dl langyos tej
  • annyi aludttej, amennyit felvesz a tészta
  • 1 szép, nagy csokor kapor
  • 10-15 dkg evőkanál zsír a kapor futtatásához
  • tetejére 1 tojás
  • 1 evőkanál zsír

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk. Fontos ez a művelet, ettől lesz jó laza a tésztánk. Hozzáadjuk a sót.

A langyos tejbe belekeverjük a cukrot

A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és rakunk hozzá egy kis lisztet, majd felkavarjuk. Hagyjuk felfutni.

A liszt közepébe lyukat fájunk, ha felfutott az élesztő, akkor beleborítjuk.

Hozzáadjuk a tojást, de nem feltétlenül fontos hozzá, ugyanis tojás nélkül a kelt tészták puhábbak. – majd apránként annyi aludttejet adagolunk hozzá, amennyivel normál kelt tészta minőségű anyagot kapunk.

Jól megdolgozzuk, dagasztjuk, hogy szép sima legyen.

Amikor már majdnem kész, mehet bele az étolaj, vagy zsír. Megszórjuk liszttel, letakarjuk, és egy órán át kelni hagyjuk.

Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk, majd enyhén átsózva zsírban kisütjük. Addig pároljuk, amíg a leve elfő.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé vágjuk, a darabokat egyenként nem túl vékonyra kinyújtjuk. Akár kézzel is ellapogathatjuk.

Jó alaposan megkenjük a kapros zsírral, majd feltekerjük, mintha csak bejgli lenne, aztán elvágjuk annyi részre, ahogy tetszik. A darabok legyenek úgy 6-7 centisek.

A régi öregek kézben kenték zsírral egyenként a tésztákat, s rakták bele a kaprot, úgy sodorták fel.

Ha megtöltöttük a tésztát, végeit benyomjuk, valamennyire és úgy tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Két végén nyitottan hagyva is lehet sütni de úgy hamarabb kiszárad.

Kikent vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, aztán a tepsiben pici sóval felvert tojással átkenjük a tetejét.

Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon készre sütjük. Ha kisült a kapros dübbencs – tetejét zsírral átkenjük.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

csirkepörkölt
HúsételekRetro receptek

Tökéletes csirkepörkölt

Zamat Zamat 2024.11.03.
sajtos perec
Nagyi receptjeiRetro receptekSós sütemények

Csodafinom sajtos sós perec

Zamat Zamat 2025.03.17.
zúzapörkölt tésztával
FőételekHúsételekRetro receptek

Zúzapörkölt recept, hogy tökéletes legyen

Zamat Zamat 2024.11.23.
darálós keksz
Édes süteményekOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Szalakális darálós keksz

Zamat Zamat 2025.04.15.
gesztenye alagút
karácsonyiRetro receptekSütemények

Habos-krémes gesztenye alagút

Zamat Zamat 2024.12.14.
vizes piskóta
Olcsó ételekSütemények

Vizes piskóta alaprecept

Zamat Zamat 2024.08.21.
csavart sajtos
Retro receptekSós süteményekSütemények

Gyors sajtos csavart

Zamat Zamat 2024.12.08.
Tejbelaska recept
LevesekOlcsó ételekRetro receptek

Tejbelaska recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
puncsos csokis süti
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kassai szelet

Zamat Zamat 2025.03.10.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up