A sajtos spárga egy különlegesen finom zöldségféle. Sajnos még mindig nem elég ismert kis hazánkban, pedig sokat vesztünk, ha nem fogyasztjuk. Egészséges, és rendkívül ízletes.
Hozzávalók:
- 4 csomag spárga
- 7 dkg vaj
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 nagy citrom leve
Öntethez:
- 1/2 liter tej
- 3 lapos evőkanál liszt
- 3-4 gerezd fokhagyma összenyomva
- 2 mokkáskanál só
- pici ételízesítő
- 25 dkg kedvenc sajtunkból reszelve
- 3-4 dkg vaj
Sajtos spárga elkészítése:
4 liter vizet fazékban felforralunk hozzáadjuk a kanálnyi sót, a cukrot, a citrom levét, és a vajat.
A spárgákat előkészítjük, a fás részeket levágjuk, a felső résszel lefele fejjel hideg vízbe rakjuk.
Ha felforrt a víz, akkor a spárgát a vízbe dobjuk, és 3-4 percig főzzük, majd leszűrjük, és egy sütőtálba fektetjük őket.
A tejet a liszttel, sóval, az átnyomott fokhagymával ételízesítővel felforraljuk, majd pusztán két percig főzzük. Lehúzzuk, belekeverjük a vajat, és ezzel a masszával leöntjük a spárgát.
Tetejére reszelt sajtot szórunk, és a 190 fokra előmelegített sütőben aranybarna szélűre sütjük.