A sajtos-tojásos karfiol laktató húshagyó étel, mégis rendkívül tápláló és egészséges.
Akár önálló fogásként, akár köretként megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 1 szép fej karfiol
- 1 nagy fej lilahagyma
- 2-3 evőkanál zsiradék
- 6 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1,5 dl tej
- 1 kis pohár tejföl
- 15 dkg finom, reszelt sajt
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- 1 teáskanál só,
- 1 teáskanál őrölt bors
Sajtos tojásos karfiol elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, forró, enyhén sós vízbe dobjuk, majd újra forrástól számított 5 percig főzzük, ezután leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni.
Lilahagymát tisztítás után apróra vágjuk.
Zsiradékot forrósítunk, majd a hagymát megdinszteljük benne.
Egy tálba ütjük a tojásokat, hozzáadunk lisztet, tejet, fűszereket, a reszelt sajt felét, majd az egészet alaposan összekeverjük.
Ebbe forgatjuk bele a karfiolt, s hozzáadjuk a lilahagymát is.
Zsiradékkal kikent sütőtálba, vagy tepsibe öntjük, a maradék sajttal megszórjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben jó 20-25 percet sütjük.
Ha a karfiol is puha, akkor el is készült.