A mustáros, tejfölös, sajtos sertéskaraj egy pazar húsétel. A mustár alapvetően ízesíti, porhanyóssá teszi a húst, a tejföltől szaftos lesz, a sajttól pedig különleges plusz csavart kap.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéskaraj csont nélkül
- 3-4 evőkanál olaj, vagy zsír
- 1/2 evőkanál só
- 1 teáskanál só
- 2-3 evőkanál mustár
- 2-3 gerezd fokhagyma apróra törve
- 15 reszelt sajt
- 3 dl tejföl
Mustáros sertéskaraj elkészítése:
A sertéskarajt szeletekre vágjuk, picit kiverjük, mustárral jól átkenjük, fokhagymát is hozzáadjuk, és egy éjszakára letakarva a hűtőbe rakjuk, nyugodtan lehet egymáson.
Másnap sózzuk, borsozzuk, majd egy zsiradékkal alaposan kikent tepsibe lerakjuk sorban, és lefedve fóliával 200 fokon berakjuk sülni – egy pici vizet rakjunk alá, kb. fél pohárnyit.
Kb. félóra múlva vegyük le a fóliát, kenjük át tejföllel, szórjuk rá a reszelt sajtot, locsoljuk meg a zsiradékkal, majd mehet vissza a sütőbe nagyjából negyedórára még lefedve, majd az utolsó negyedórát már fólia nélkül.
Ugyanezzel a módszerrel pulykát, vagy csirkét is süthetünk.