Ha valaki szereti a babgulyást, akkor nyugodtan próbálkozhat a lencsegulyással, hisz az alap lényegében ugyanaz, viszont egy olyan hüvelyessel dolgozunk, aminek főzési ideje jóval kevesebb, íze pedig nagyon is hasonló.
Hozzávalók:
- 1/2 kg lencse
- 70 kg hús (csirkemell, sertés (marha bajosabb, mert lassabban fő)
- 2-3 sárgarépa
- 2 db petrezselyem gyökér
- 1 nagyobb vöröshagyma
- só 1 lapos evőkanállal
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 3-4 babérlevél
- 1 evőkanál zsiradék
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- esetleg 2 db burgonya
Lencsegulyás elkészítése:
A lencse az a fajta hüvelyes, amit nem kell beáztatni, anélkül is 1 óra alatt megfő. Ha mégis ragaszkodunk hozzá nyugodtan tegyük. Ha nem áztatjuk, nagyjából egyszerre fő puhára a hússal.
A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát előkészítjük, apróra kockázzuk, a sárgarépát, petrezselymet szépen karikára vágjuk.
Zsiradékban üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd lehúzzuk, és paprikával megszórjuk, mehet rá az őrölt bors is. Most kavarjuk bele a kockára vágott húst, és a tűzön fehérre pirítjuk.
Ekkor mehet rá a sárgarépa, petrezselyem, majd az átmosott, vagy áztatott lencse.
Hozzáadjuk a babérlevelet, és felöntjük vízzel, hogy rendesen ellepje.
Míg fő, addig elkészítjük a csipetkét, egy tojással a lisztet átgyúrjuk.
Megtisztítjuk a burgonyát – ha rakunk bele – és kockára vágjuk.
Ha megy bele krumpli, akkor most beledobjuk, és mikor már lényegében tökéletes, a levesbe csipkedjük a csipetkét. Átkavarjuk, főzzük még pár percet, és kész is.
Természetesen csípős paprikát is dobhatunk bele, és jót tesz neki egy zöldpaprika is.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍