Lencsegulyás – meglepően finom

Ha valaki szereti a babgulyást, akkor nyugodtan próbálkozhat a lencsegulyással, hisz az alap lényegében ugyanaz, viszont egy olyan hüvelyessel dolgozunk, aminek főzési ideje jóval kevesebb, íze pedig nagyon is hasonló.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg lencse
  • 70 kg hús (csirkemell, sertés (marha bajosabb, mert lassabban fő)
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 db petrezselyem gyökér
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • só 1 lapos evőkanállal
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 3-4 babérlevél
  • 1 evőkanál zsiradék
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • esetleg 2 db burgonya

Lencsegulyás elkészítése:

A lencse az a fajta hüvelyes, amit nem kell beáztatni, anélkül is 1 óra alatt megfő. Ha mégis ragaszkodunk hozzá nyugodtan tegyük. Ha nem áztatjuk, nagyjából egyszerre fő puhára a hússal.
A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát előkészítjük, apróra kockázzuk, a sárgarépát, petrezselymet szépen karikára vágjuk.

Zsiradékban üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd lehúzzuk, és paprikával megszórjuk, mehet rá az őrölt bors is. Most kavarjuk bele a kockára vágott húst, és a tűzön fehérre pirítjuk.
Ekkor mehet rá a sárgarépa, petrezselyem, majd az átmosott, vagy áztatott lencse.
Hozzáadjuk a babérlevelet, és felöntjük vízzel, hogy rendesen ellepje.

Míg fő, addig elkészítjük a csipetkét, egy tojással a lisztet átgyúrjuk.
Megtisztítjuk a burgonyát – ha rakunk bele – és kockára vágjuk.

Ha megy bele krumpli, akkor most beledobjuk, és mikor már lényegében tökéletes, a levesbe csipkedjük a csipetkét. Átkavarjuk, főzzük még pár percet, és kész is.
Természetesen csípős paprikát is dobhatunk bele, és jót tesz neki egy zöldpaprika is.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍