A tócsni – más néven lepcsánka – alapvetően egy szlovák krumpli étel, jelen esetben csirkemellet is rakunk hozzá, ezzel nem csak tartalmasabb, hanem szaftosabb is lesz.
Hozzávalók:
- 1 db csirkemellfilé
- 1 kg burgonya – lehet kicsivel kevesebb
- 2 db tojás
- 2 teáskanál só
- 3-4 evőkanál liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- 1-2 mokkáskanál őrölt bors
- 2 evőkanál tejföl
- 1 szál zöld petrezselyem apróra vágva
- 1/2 fej fokhagyma apróra törve
- zsiradék a sütéshez
Csirkemell tócsni elkészítése:
A csirkemellet vagy kockákra, vagy vékonyabb, rövidebb csíkokra feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a reszelt krumplit, a tört fokhagymát, sót-borsot, tojást, no és a lisztet, ha rakunk bele petrezselymet, és átkavarjuk rendesen. Egy kicsivel fűszeresebb legyen nyersen, mert a hús felveszi, és igazából így lesz ízletes.
Serpenyőben, felhevített zsiradékban kicsit lassabban, mint a lepcsánkát szoktuk – kisütjük szép pirosra, majd sütés után papírtörlőre szedjük, és letakarjuk, hogy ne száradjon ki fogyasztásig. Természetesen más fűszert is használhatunk hozzá kedvünk szerint – ez kifejezetten lepcsánka ízesítés.
Úgy is készíthetjük, hogy az összeállított lepcsánkába lisztbe forgatás után belemártjuk az egész csirkemellszeletet – mint a fotón is látszik – de igazán akkor különleges, ha felvágva rakjuk az alapba a húst, belekeverve.