Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Főételek

Lecsó – mezítlábasan

Zamat Zamat 2024.08.21.
lecsó

Bár sokan ősi magyar ételnek tudják a lecsót, ez nem így van, eredetileg balkáni eredetű, amit saját szájízünk szerint magyarosítottunk.

Rengeteg népnek megvan a maga „lecsója”, először a magyar változattal foglalkozunk.

Hozzávalók:

  • 1:2:4 arányban dolgozunk, vagyis –
  • 1 rész hagyma
  • 2 rész paradicsom
  • 4 rész paprika
  • zsiradék
  • só
  • esetleg bors
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • majoránna

A lecsó elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk, apróra, vagy karikára vágjuk, majd disznózsíron világos zsemleszínűre pirítjuk.

Zsír helyett használhatunk olajat is, de ha igazi magyar ízeket akarunk, akkor ez esetben az olívaolajtól tartózkodjunk, mert az étel karakterét megváltoztatja.

A paprikát kicsumázzuk, felkarikázzuk, a paradicsom szárvégződését kivágjuk, cikkekre vágjuk. Előtte, ha nem bírjuk a héját, akkor lehúzhatjuk, de ez nem előírás.

Ha a hagyma már szép aranyló, akkor hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, majd kavargatjuk.
Ezután jöhet rá a paradicsom is, majd sózzuk, s ekkor tesszük rá azokat a fűszereket, amiket szoktunk, de így, alapjáraton az eredeti.

Az edényt nem fedjük le teljesen, csak félig, és nagyjából 20-30 perc alatt készre főzzük, pontosabban sütjük-pároljuk.

Rakhatunk készítése közben bele fűszerpaprikát, akár csípőst is.
A paprika közé kerülhet egy-két csípős is, ha szeretjük.
A hagymát piríthatjuk kiolvasztott füstölt szalonna zsíron, vagy a végén karikára vágott kolbászt adhatunk bele.
Ha jó sok levet eresztett a paradicsom, adhatunk hozzá egy marék rizst, vagy ugyanannyi tarhonyát – egyrészt felszívja a fölös levet, másrészt tartalmasabb lesz tőle az étel.
Van aki fokhagymát is rak bele, de olyan is, aki majoránnával szórja meg.
Ahány ház, annyi szokás.

Készülhet káposztásan, gombásan, cukkinival, szárazbabbal, zöldbabbal. Szárazbabot, gombát előfőzzük, a többi készülhet a lecsóval.

Vannak, akik köretet is főznek hozzá. Ez lehet tészta, nokedli, tarhonya – ezt megpirítják – a svábok húsos táskával eszik, ez is szokásfüggő.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

székelygulyás
Főételek

Székelygulyás recept

Zamat Zamat 2024.08.22.
zöldborsós paprikás krumpli
Diétás ételekFőételek

Zöldborsós paprikás krumpli

Zamat Zamat 2024.08.22.
zöldbab főzelék
FőételekFőzelékhúsvétNagyi receptjeiOlcsó ételek

Paradicsomos zöldbab

Zamat Zamat 2025.04.01.
marhapörkölt
FőételekHúsételekRetro receptek

Marhapörkölt recept

Zamat Zamat 2024.11.03.
velő
EgytálételekFőételekHúsételekNagyi receptjeiRetro receptek

Csülkös velős pacal nagyevőknek

Zamat Zamat 2025.02.13.
rakott karfiol
Főételek

Rakott karfiol

Zamat Zamat 2024.08.22.
ricset
Főételek

Ricset – igazi egytálétel

Zamat Zamat 2024.08.22.
hagymás csirkemáj
FőételekHúsételekOlcsó ételek

Hagymás szaftos csirkemáj

Zamat Zamat 2024.12.05.
meggymártás
Főételek

Meggymártás, meggyszósz recept

Zamat Zamat 2024.08.21.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up