Nagy kérdés mindig, hogy a cigánypörkölt recept miért cigánypörkölt, ha egyszer majdnem ugyanaz, mint amit mi is szoktunk főzni?
Általában ez a téma felvetődik hasonló receptek közzétételekor.
A romák másképpen ízesítenek, mint az átlag „magyar”. Sokkal erőteljesebben, bátrabban használják a fűszereket.
Egyrészt nagy adagokat főznek, hisz nem két személyre készül az étel, másrészt nem sajnálják belőle a hagymát, a fűszerpaprikát, csípőspaprikát, lecsót…..
Imádják a csípős ízeket, így a csöves paprika szinte egyetlen receptből sem hiányozhat.
A lecsós dolgok szintén előnyben vannak, egy főzésnél jó pár paradicsomot, és zöldpaprikát használnak.
Viszont a fokhagyma eredetileg nem része a roma konyhának, mint más plusz fűszer sem, mint a kömény. – Ezekkel manapság azért már engedékenyebbek.
Tehát kevés fajta fűszerrel, viszont erőteljesebb ízesítéssel, rövid lére főzve, valami fantasztikus ízeket érnek el.
Aki egyszer kóstolta főztjüket, az biztos egyetért velem.
A köret a pörköltökhöz általában nokedli. Nem készítik tiszta tojásból – takarékosan kell élni…. Egy kiló liszthez konyhájuk szerint elég 2-3 tojás is.
Másik kedvelt köret még a tarhonya. Krumplival nem annyira főznek – ha lehet, inkább a tészta….
Főzéskor a pörköltöket nem eresztik fel vízzel, hanem csak annyit adnak a készülő ételhez, amivel rotyogni tud. Ha lefőtt a leve, akkor pótolják ismét kis adaggal. Így érik el azokat a fenomenális erőteljes ízeket.
No meg ha csak lehet a pörkölt többféle húsból készül. Főleg – ha vendég jön a házhoz. A romáknál a vendéglátás nagy dolog, nem szabad szégyenben maradni, s a másiknak a tiszteletet azzal adják meg, hogy minden apróságra odafigyelve etetik, kínálják.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéshús,
- 1 kg birkahús
- 1kilónyi marhahús De a lényeg, hogy több fajta hús legyen, s a főzést mindig a legnehezebben puhuló készítésével kezdjük el.
- 5-6 fej szép vöröshagyma (legalább fél kiló, de lehet több is),
- 15-20 dkg zsír
- 4-5 evőkanál fűszerpaprika,
- 1-2 evőkanál csípős paprika,
- 1-2 kávéskanálnyi őrölt bors
- 4.5 db zöldpaprika
- 3-4 db paradicsom
- 1 csípős paprika
A pörkölt elkészítésének menete:
A húsokat szépen felkockázzuk, a zsírt egy nagy edényben felmelegítjük, a vöröshagymát felaprózzuk, rádobjuk a zsírra megpirítjuk üvegesre, rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük. Utána következnek a húsok
Először a legnehezebben puhuló hússal kezdjük. Rádobjuk a pirított-paprikás hagymára, megkeverjük, s pároljuk, pirítjuk. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi feltétlen szükséges. Ha már főtt körülbelül fél órát, akkor jöhet
a birka. Ezzel is ugyanígy járunk el, de itt már elég 10-20 perc is a pirításra. Ha idáig megvagyunk, hozzáadhatjuk a sertéshúst – ezek általában nem száraz húsok, hanem kicsit zsírosak – átkavarjuk vele óvatosan, vagy megrázogatjuk
a bográcsot. Ekkor belerakjuk a csípős paprikát, és fedő alatt takaréklángon puhára főzzük. Mindig csak annyi vizet öntünk rá, hogy párolódni tudjon. Sűrú szaftja lesz.
Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a paprikát-paradicsomot, borsozzuk, ha szükség van rá sózzuk is.
Galuskával készítjük, ami kevesebb tojással készül, mint a „magyar” otthonokban. Vagy – mint írtam – tarhonyával.
- 1 kg liszt
- 2-3 tojás
- 4-5 dl víz
- kávéskanálnyi só
A sózott lisztet összekeverjük a tojással, vízzel, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk, ha már jó, akkor forró,
sózott vízbe szaggatjuk, hagyományosan deszkáról, de galuska lesz belőle akkor is, ha netán nokedli szaggatóval dolgozunk.
Fotó: Pixabay