Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
HúsételekRetro receptek

Csodálatos cigánypörkölt recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Cigánypörkölt recept

Nagy kérdés mindig, hogy a cigánypörkölt recept miért cigánypörkölt, ha egyszer majdnem ugyanaz, mint amit mi is szoktunk főzni?


Általában ez a téma felvetődik hasonló receptek közzétételekor.

A romák másképpen ízesítenek, mint az átlag „magyar”. Sokkal erőteljesebben, bátrabban használják a fűszereket.


Egyrészt nagy adagokat főznek, hisz nem két személyre készül az étel, másrészt nem sajnálják belőle a hagymát, a fűszerpaprikát, csípőspaprikát, lecsót…..


Imádják a csípős ízeket, így a csöves paprika szinte egyetlen receptből sem hiányozhat.


A lecsós dolgok szintén előnyben vannak, egy főzésnél jó pár paradicsomot, és zöldpaprikát használnak.

Viszont a fokhagyma eredetileg nem része a roma konyhának, mint más plusz fűszer sem, mint a kömény. – Ezekkel manapság azért már engedékenyebbek.

Tehát kevés fajta fűszerrel, viszont erőteljesebb ízesítéssel, rövid lére főzve, valami fantasztikus ízeket érnek el.


Aki egyszer kóstolta főztjüket, az biztos egyetért velem.

A köret a pörköltökhöz általában nokedli. Nem készítik tiszta tojásból – takarékosan kell élni…. Egy kiló liszthez konyhájuk szerint elég 2-3 tojás is.


Másik kedvelt köret még a tarhonya. Krumplival nem annyira főznek – ha lehet, inkább a tészta….

Főzéskor a pörköltöket nem eresztik fel vízzel, hanem csak annyit adnak a készülő ételhez, amivel rotyogni tud. Ha lefőtt a leve, akkor pótolják ismét kis adaggal. Így érik el azokat a fenomenális erőteljes ízeket.


No meg ha csak lehet a pörkölt többféle húsból készül. Főleg – ha vendég jön a házhoz. A romáknál a vendéglátás nagy dolog, nem szabad szégyenben maradni, s a másiknak a tiszteletet azzal adják meg, hogy minden apróságra odafigyelve etetik, kínálják.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéshús,
  • 1 kg birkahús
  • 1kilónyi marhahús De a lényeg, hogy több fajta hús legyen, s a főzést mindig a legnehezebben puhuló készítésével kezdjük el.
  • 5-6 fej szép vöröshagyma (legalább fél kiló, de lehet több is),
  • 15-20 dkg zsír
  • 4-5 evőkanál fűszerpaprika,
  • 1-2 evőkanál csípős paprika,
  • 1-2 kávéskanálnyi őrölt bors
  • 4.5 db zöldpaprika
  • 3-4 db paradicsom
  • 1 csípős paprika

A pörkölt elkészítésének menete:

A húsokat szépen felkockázzuk, a zsírt egy nagy edényben felmelegítjük, a vöröshagymát felaprózzuk, rádobjuk a zsírra megpirítjuk üvegesre, rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük. Utána következnek a húsok


Először a legnehezebben puhuló hússal kezdjük. Rádobjuk a pirított-paprikás hagymára, megkeverjük, s pároljuk, pirítjuk. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi feltétlen szükséges. Ha már főtt körülbelül fél órát, akkor jöhet


a birka. Ezzel is ugyanígy járunk el, de itt már elég 10-20 perc is a pirításra. Ha idáig megvagyunk, hozzáadhatjuk a sertéshúst – ezek általában nem száraz húsok, hanem kicsit zsírosak – átkavarjuk vele óvatosan, vagy megrázogatjuk


a bográcsot. Ekkor belerakjuk a csípős paprikát, és fedő alatt takaréklángon puhára főzzük. Mindig csak annyi vizet öntünk rá, hogy párolódni tudjon. Sűrú szaftja lesz.

Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a paprikát-paradicsomot, borsozzuk, ha szükség van rá sózzuk is.


Galuskával készítjük, ami kevesebb tojással készül, mint a „magyar” otthonokban. Vagy – mint írtam – tarhonyával.

  • 1 kg liszt
  • 2-3 tojás
  • 4-5 dl víz
  • kávéskanálnyi só

A sózott lisztet összekeverjük a tojással, vízzel, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk, ha már jó, akkor forró,
sózott vízbe szaggatjuk, hagyományosan deszkáról, de galuska lesz belőle akkor is, ha netán nokedli szaggatóval dolgozunk.

Fotó: Pixabay

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

brassói
EgytálételekHúsételekRetro receptek

Eredeti brassói aprópecsenye

Zamat Zamat 2024.10.17.
mogyorós süti
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Kanonoklepény – az egyszerűség kedvéért

Zamat Zamat 2025.02.28.
zúzapörkölt
HúsételekhúspótlóRetro receptek

Zúza pörkölt – ahogy szeretnénk

Zamat Zamat 2025.02.08.
zöldborsó főzelék
FőzelékOlcsó ételekRetro receptek

Pofonegyszerű borsófőzelék

Zamat Zamat 2024.11.26.
babapiskóta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Babapiskóta keksz

Zamat Zamat 2025.03.07.
diótorta
Édes süteményekRetro receptek

Régimódi csodálatos diótorta

Zamat Zamat 2024.10.17.
csőröge
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Forgácsfánk – vékony és omlós

Zamat Zamat 2025.04.22.
sós perec
Retro receptekSós sütemények

Házi sós perec

Zamat Zamat 2025.03.20.
Káposzta savanyítás télire
Olcsó ételekRetro receptek

Káposzta savanyítás télire recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up