Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
EgytálételekFőzelékHúsételek

Töltött káposzta cigányosan

Zamat Zamat 2024.08.02.
töltött káposzta cigányosan szalonnával

Először is nézzük, hogy lehet az, hogy egy töltött káposzta cigányosan készül.


Sokan méltatlankodnak – ilyen nincs, a töltött káposzta magyar étel, és punktum.

Márpedig a töltött káposzta készítése magyaros, ugyanis az étel török eredetű. Sőt – minden magyarországi népcsoport kialakított egy saját szája íze szerinti variációt.


Most a romáké következik, melynek jellemzője – mint minden ételüknek – hogy lecsós. Lecsós, és csípős, és nem csak a káposzta fő benne, hanem közé rakhatnak akár tyúkot is, s mindent, ami finomság a házban van.


Tehát ez a káposzta a roma ízvilág szerint készül, egy olyan ízvilág szerint, ahol nagyon bátran használják az alapfűszereket.

A roma konyha híresen jó. Aki kóstolt már általuk készített ételt, mind arról beszél, hogy utánozhatatlanul jól fűszereznek.


Ha valakinek mégsem tetszik, hogy töltött káposztát nem szlovákosan, horvátosan, románosan, vagy akárhogy teszem fel, hanem „cigányosan”, az görgessen odébb.

Egy biztos: életemben egyszer szerencsém volt (igen, szerencse volt) cigány által készített töltött káposztát enni. Nagy kondérban készítették, több, mint kétszáz darabot töltöttek – paradicsomosan, paprikásan. Hirtelenjében nyolcat megettem, s csak azért nem vettem többet, nehogy kinézzenek.


Meg is kérdeztem, hogy csinálják pontról-pontra – s azóta bizony készítettük már hasonlóan.

Milyen hozzávalók szükségesek a töltött káposzta cigányosan recept szerint?

  • 3-4 nagy fej káposzta fonyózva
  • 3 kg darált hús
  • 80 dkg rizs
  • 2 dl + 2 dl olaj, vagy zsír
  • 1 kg hagyma
  • 4-5 evőkanál só
  • 2 evőkanálnyi bors
  • 70 dkg húsos füstölt szalonna
  • 10 dkg fűszerpaprika – eredetileg csípőssel készül, de persze nem feltétlenül szükséges
  • 2-3 liter paradicsomlé, vagy annak megfelelő sűrítmény 3 darab zöldpaprika, vagy lecsó
  • Ha cigányosan készítjük, akkor alulra bármilyen húsból pörkölt készül jó fűszeresen erre került a káposzta

Most nézzük a káposzta összeállítását!

A káposztákat megfonyózzuk, forró vízbe belerakjuk úgy, hogy a torzsát kiszedjük körbevágva, a helyére húsvillát szúrunk, és időnként megmozgatjuk vele a fejet, ilyenkor a már megfonyózott káposzták leválnak, kivehetők. A vastag erét kivágjuk.

2 dl olajon megpirítjuk a rizst, felöntjük egy liter vízzel, és tíz percig főzzük. Ezzel lényegében csak előfőzzük.
Ezután megtisztítjuk a hagymákat, és szép apróra vágjuk, majd a másik két deci olajon megpároljuk.

Ha már szép üveges, akkor lehúzzuk a lábast a fűzről, és a hagymát megszórjuk paprikával.
Belerakjuk a borsot, a sót, a húst, és egy kevés paradicsomlevet, ezeket összekeverjük.

Megtöltjük vele a káposztákat.
Nagyjából félmaréknyi megy egy-egy levélbe.

Aláágyazunk, ha roma recept alapján készítjük, akkor a jó fűszeresen, hagymásan, lecsósan készített pörköltöt rakjunk az aljába, aztán pedig aláágyazunk, vagyis a kisebb leveleket apróra vágjuk, felcsíkozzuk, erre jönnek rá a töltelékek, és a feldarabolt szalonna.

Feltöltjük fele paradicsomlé, fele víz keverékével, és adunk még hozzá egy kiskanál sót.

Fedővel lefedve főzzük, jó lassan, mint akár a húslevest, forrástól számítva 2 óra alatt készül el.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

rántott hús
Húsételek

Makói rántott szelet fűszeresen

Zamat Zamat 2025.02.06.
csírás galuska
EgytálételekhúspótlóOlcsó ételekRetro receptek

Csírás galuska, az igazi

Zamat Zamat 2024.11.26.
kelkáposzta főzelék
FőzelékRetro receptek

Kelkáposzta főzelék recept

Zamat Zamat 2024.10.17.
tökfőzelék
Főzelék

Tökfőzelék elkészítése

Zamat Zamat 2024.09.21.
nokedli
EgytálételekOlcsó ételekRetro receptek

Tojásos nokedli hagyományosan

Zamat Zamat 2024.11.10.
mézes csirkemell csíkok
Húsételek

Mézes csirkemell bundában

Zamat Zamat 2024.09.22.
rántott hús sajttal
Húsételek

Milánói sertésborda rántva

Zamat Zamat 2025.01.29.
paradicsomos paszuly
EgytálételekHúsételekLevesekRetro receptek

Káposztás paszuly paradicsomosan

Zamat Zamat 2025.02.11.
zúzapörkölt
HúsételekhúspótlóRetro receptek

Zúza pörkölt – ahogy szeretnénk

Zamat Zamat 2025.02.08.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up