Először is nézzük, hogy lehet az, hogy egy töltött káposzta cigányosan készül.
Sokan méltatlankodnak – ilyen nincs, a töltött káposzta magyar étel, és punktum.
Márpedig a töltött káposzta készítése magyaros, ugyanis az étel török eredetű. Sőt – minden magyarországi népcsoport kialakított egy saját szája íze szerinti variációt.
Most a romáké következik, melynek jellemzője – mint minden ételüknek – hogy lecsós. Lecsós, és csípős, és nem csak a káposzta fő benne, hanem közé rakhatnak akár tyúkot is, s mindent, ami finomság a házban van.
Tehát ez a káposzta a roma ízvilág szerint készül, egy olyan ízvilág szerint, ahol nagyon bátran használják az alapfűszereket.
A roma konyha híresen jó. Aki kóstolt már általuk készített ételt, mind arról beszél, hogy utánozhatatlanul jól fűszereznek.
Ha valakinek mégsem tetszik, hogy töltött káposztát nem szlovákosan, horvátosan, románosan, vagy akárhogy teszem fel, hanem „cigányosan”, az görgessen odébb.
Egy biztos: életemben egyszer szerencsém volt (igen, szerencse volt) cigány által készített töltött káposztát enni. Nagy kondérban készítették, több, mint kétszáz darabot töltöttek – paradicsomosan, paprikásan. Hirtelenjében nyolcat megettem, s csak azért nem vettem többet, nehogy kinézzenek.
Meg is kérdeztem, hogy csinálják pontról-pontra – s azóta bizony készítettük már hasonlóan.
Milyen hozzávalók szükségesek a töltött káposzta cigányosan recept szerint?
- 3-4 nagy fej káposzta fonyózva
- 3 kg darált hús
- 80 dkg rizs
- 2 dl + 2 dl olaj, vagy zsír
- 1 kg hagyma
- 4-5 evőkanál só
- 2 evőkanálnyi bors
- 70 dkg húsos füstölt szalonna
- 10 dkg fűszerpaprika – eredetileg csípőssel készül, de persze nem feltétlenül szükséges
- 2-3 liter paradicsomlé, vagy annak megfelelő sűrítmény 3 darab zöldpaprika, vagy lecsó
- Ha cigányosan készítjük, akkor alulra bármilyen húsból pörkölt készül jó fűszeresen erre került a káposzta
Most nézzük a káposzta összeállítását!
A káposztákat megfonyózzuk, forró vízbe belerakjuk úgy, hogy a torzsát kiszedjük körbevágva, a helyére húsvillát szúrunk, és időnként megmozgatjuk vele a fejet, ilyenkor a már megfonyózott káposzták leválnak, kivehetők. A vastag erét kivágjuk.
2 dl olajon megpirítjuk a rizst, felöntjük egy liter vízzel, és tíz percig főzzük. Ezzel lényegében csak előfőzzük.
Ezután megtisztítjuk a hagymákat, és szép apróra vágjuk, majd a másik két deci olajon megpároljuk.
Ha már szép üveges, akkor lehúzzuk a lábast a fűzről, és a hagymát megszórjuk paprikával.
Belerakjuk a borsot, a sót, a húst, és egy kevés paradicsomlevet, ezeket összekeverjük.
Megtöltjük vele a káposztákat.
Nagyjából félmaréknyi megy egy-egy levélbe.
Aláágyazunk, ha roma recept alapján készítjük, akkor a jó fűszeresen, hagymásan, lecsósan készített pörköltöt rakjunk az aljába, aztán pedig aláágyazunk, vagyis a kisebb leveleket apróra vágjuk, felcsíkozzuk, erre jönnek rá a töltelékek, és a feldarabolt szalonna.
Feltöltjük fele paradicsomlé, fele víz keverékével, és adunk még hozzá egy kiskanál sót.
Fedővel lefedve főzzük, jó lassan, mint akár a húslevest, forrástól számítva 2 óra alatt készül el.