A klasszikus kelkáposzta főzelék lehet, hogy gyermekkorunkban nem tartozott kedvenceink közé, felnőttként megszeretjük, és egy fasirttal, vagy sült hússal rendszeresen fogyasztjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg kelkáposzta
- 0,5 kg burgonya
- kávéskanálnyi köménymag
- kávéskanálnyi só
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanálnyi zsiradék
- 1 kávéskanálnyi fűszerpaprika – édes
- ha szeretjük, mokkáskanálnyi bors
Tökéletes kelkáposztafőzelék elkészítése:
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, leöblítjük, a burgonyát megmossuk, meghámozzuk, átöblítjük, utána felkockázzuk a káposztát nekünk megfelelő méretűre, a burgonyát is nagyjából két centisre.
Annyi vízben, amennyi ellepi a sóval és a köménymaggal felrakjuk őket főni.
Nem kell túl puhára, a krumpli már szúrható legyen, de még ne essen szét.
Elkészítjük közben a rántást: a zsiradékban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd ha már szép, lehúzzuk a tűzről, és az addigra összezúzott fokhagymát, és paprikát belekeverjük.
A zöldségeket leszűrjük, külön tálba rakjuk – de csak addig, míg a rántással felfőzzük a zöldséglevet. Visszarakjuk a krumplit és káposztát, és még legalább negyedórát főzzük, forraljuk, időnként megmozgatva az edényt, vagy nagyon óvatosan megkavarva.
Ha szükséges, még utána sózhatjuk, s ilyenkor rakjuk bele a borsot – amennyiben kedveljük.