A kelkáposzta főzelék egyik legismertebb főzelékünk, rendkívül kellemes fogás fokhagymás sültekhez, és főleg fasírthoz.
Hozzávalók:
- 1 szép nagy fej kelkáposzta
- 1 kg nyers burgonya
- 1 kis kanál őrölt, vagy egész fűszerkömény
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só egy kanálnyi
- 1 mokkáskanál bors
- 2 lapos evőkanál zsír, vagy olaj
- 3-4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika – ha szeretjük vele
Kelkáposzta főzelék elkészítése:
A kelkáposzta torzsát kivágjuk, daraboljuk, szeleteljük, jó ujjnyi csíkokra vágjuk.
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, leöblítjük.
A fokhagymát tisztítjuk.
Fazékban felrakjuk főni a káposztát annyi vízzel, hogy szépen ellepje, jó másfél liter biztos kell hozzá. Hozzáadjuk a krumplit, sót, borsot, köménymagot, és a fokhagymát is belenyomjuk.
Nagyjából félóra alatt puhára fő.
Közben elkészítjük a rántást.
A zsiradékot felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, mikor már halvány zsemleszínű lehúzzuk, belekeverjük a paprikát, jól átkeverjük vele, majd először egy kis hideg vízzel elkeverjük, hozzáadunk egy merőkanál forró káposztalevet, simára keverjük, és folytonos kavarás mellett a főzelék alaphoz adjuk.
Kavargatva forrástól 10 percig főzzük, és elkészül.
A zsírból, lisztből és a pirospaprikából elkészítjük a rántást, a főzelékhez keverjük. Az áttört vagy reszelt fokhagymát is beletesszük.
Fedő nélkül 10 perc alatt készre főzzük.