Sokan kénytelenek egészségük érdekében gluténmentes lisztből készült kenyeret enni, ezzel a recepttel nekik segítünk.
Hozzávalók:
- 1 kg gluténmentes kenyérliszt
- 9 dl víz
- kávéskanálnyi só
- 0,5 dl olaj
- 4 dkg élesztő
Gluténmentes kenyér elkészítése:
A langyos vízbe belerakjuk a sót, és az olajat, hozzáadjuk a gluténmentes lisztet, valamint az élesztőt is.
Legjobb dagasztóval dolgozni, alacsony fokozaton kezdjük a műveletet, fél percig így, majd közepes erővel folytatjuk addig, amíg a tésztánk szép, sima lesz.
Ekkor pihentetjük a tésztát, letakarjuk, és kellemes konyhamelegen háromnegyed órát állni hagyjuk.
Ezután lisztezett deszkára rakjuk, és két cipót formálunk belőle.
Alacsony tepsiben, vagy sütőlapon sütjük, melyre sütőpapírt rakunk. Még nem sütjük, nagyjából félórát ismét pihentetjük.
Míg várakozunk, addig előmelegítjük a sütőt, a sütő aljára egy hőálló tálat helyezünk.
Mikor már szép a tésztánk, letelt az idő, a kenyér tetejét vízzel átkenjük, tetejét megvágjuk. A sütőben lévő tálba vizet rakunk, és 210 fokon nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütjük a cipókat.
Lekenjük a tetejét ismét vízzel, és rácsra rakjuk őket kihűlni.