Közeledik a húsvét, a böjt idején tökéletes feltét a gombafasírt, hisz húst nem tartalmaz, de mégis tápláló, ízletes.
Hozzávalók:
- 30-35 dkg kedvenc gomba
- 2-3 zsemle
- 2 db tojás
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet majoránna
- néhány szál petrezselyemzöld
- esetleg piciborsikafű
- bors mokkáskanállal
- 2 mokkáskanál só
- tej a zsemle áztatásához
- olaj a sütéshez
- zsemlemorzsa a forgatáshoz
Gombafasírt elkészítése:
A gombát először apróra vágva hagymán, fokhagymán sóval, borssal megpároljuk, utána picit lepirítjuk, mintha pörköltöt készítenünk.
Ezután a tejbe áztatott zsemléket kinyomkodjuk, adunk hozzá apróra vágott petrezselymet, majoránnát, borsika füvet, ha van otthon, majd egy kis borssal is megbolondítjuk. A tojásokkal összedolgozzuk, aztán fasírtnak formáljuk.
Zsemlemorzsába forgatjuk, és zsírozott vagy olajozott tepsiben megsütjük.
Természetesen serpenyőben, zsiradékban is süthetjük közepes hőfokon, hogy legyen ideje a gombának megpuhulni.