A vakaró, bodag, más néven punya egy roma kenyérféle. Van ahol már élesztővel készítik, az eredetihez szódabikarbónát használnak.
Könnyen készíthető.
Akár a sütőben, akár a serpenyőben süthető szinte lángosként, de hagyományos elkészítési módja a sparhelt platniján sütés.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- nagyjából egy pohárnyi víz
Vakaró, bodag, punya elkészítése:
A lisztet a szódabikarbónával, sóval együtt egy tálba szitáljuk, majd langyos vízzel jól gyúrható, kenyér keménységű tésztát készítünk. Jól kidolgozzuk.
Nagy előnye, hogy ezt nem kell pihentetni, kelni hagyni, azonnal süthetjük.
Süthetjük ugyanúgy, mint a kenyeret, egy kacsasütőtálban lefedve, vagy tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben.
Egy ekkora kenyér fél óra alatt elkészül. A kilósnál nyilván hosszabb idő kell.
Süthetjük kis zsiradékban úgy, mint a lángost (kevesebb zsír kell hozzá, mint az „igazihoz”), és szükség esetén a letisztított sparhelt platján is elkészül a hirtelen harapni való.