A töltött paprika igazi magyaros étel, de ízeit nem is annyira a fűszerek adják meg, hanem a felhasznált alapanyagok. Paradicsom, paprika, hús.
Hozzávalók:
- 15 db paprika – de ez méretfüggő
- 2 liter paradicsomlé, vagy 2 üveges sűrített paradicsom
- 1 kg sertéslapocka darálva
- 20 dkg rizs
- ha száraz a hús, akkor zsiradék
- 2 dkg só
- bors mokkás-, vagy teáskanálnyi – ízlésfüggő
- cukor ízlés szerint
- 3 evőkanálnyi liszt
- 2 evőkanálnyi zsiradék
Töltött paprika elkészítése:
Az egyenletes méretű paprikák végét levátjuk, kicsumázzuk. Ki is nyomhatjuk a csumát egyszerűen, ha a szárnál a paprika végét benyomjuk, akkor egyben az egészet kihúzhatjuk.
Magvaktól kimossuk, lecsöpögtetjük a paprikát.
Töltésnél nem szabad nagyon megnyomni a tölteléket, mert akkor főzés közben széthasad, hisz a rizs dagadni fog benne.
Legjobb apróra vágva a hús hozzá – ugyanúgy, mint a töltött káposztánál, ám manapság erre nem igazán van idő, tökéletes a darált hús is természetesen.
A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a darált húshoz, fűszerezzük az egészet sóval-borssal, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban adhatunk hozzá egy tojást is.
De biztosan anélkül is a paprikában marad a töltelék.
Az egészet jól összedolgozzuk, aztán pedig megtöltjük a paprikákat jó 90 százalékig.
Ha marad ki töltelék – semmi gond, gombócokat formálunk belőle.
A már megtöltött paprikákat egy megfelelő méretű lábas, vagy fazék aljába sorakoztatjuk viszonylag sűrűn egymás mellé rakva. Majd felöntjük a paracicsomlével, pici vízzel hígítva, vagy víz és sűrített paradicsom keverékével.
A lényeg, hogy a paprikákat rendesen elfedje.
Felrakhatjuk főni, kicsit megsózzuk. Szép lassan főzzük, mint a töltött káposztát, felfővéstől számítva legalább egy óra kell neki.
A végén cukorral ízesítjük.
Közben rántást készítünk a zsiradékból és lisztből – pici vízzel felengedjük, majd a paradicsomos léből merünk hozzá – hőkiegyenlítünk.
Ezután a rántás mehet a töltött paprikákhoz, majd nem megkavarjuk, hanem az edény két fülét megfogva jobbra-balra forgatjuk kicsit hirtelen mozdulattal.
Ettől a benne lévő paradicsomlé összekeveredik a lisztes habarással.
Most jön egy forralás neki, hogy a nyers liszt íze eltűnjön, és persze sűrűsödjék is, s lényegében elkészültünk.