A tökfőzelék elkészítése viszonylag egyszerű – ráadásul manapság már egész évben kedvünkre készíthetünk, hisz nem csak frissen, fagyasztottan is kapható.
Hozzávalók:
- 1 kg spárgatök
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokornyi kapor
- 2 evőkanálnyi étolaj, vagy zsír
- só egy mokkáskanálnyi
- 2 evőkanálnyi liszt
- 1 kis pohárnyi tejföl, vagy ugyanannyi tej
- 7 dl liternyi víz
- 1-2 evőkanálnyi kristálycukor
- 1-2 evőkanálnyi 10 %-os ecet
- esetleg teáskanálnyi fűszerpaprika
Tökfőzelék elkészítése:
A kaprot és a hagymát külön – apróra vágjuk, félrerakjuk.
A hagymát egy lábasban a zsiradékon megpirítjuk, majd megszórjuk a sóval, és hozzáadjuk a tököt.
Megforgatjuk benne, majd felöntjük a vízzel, és nagyjából puhulásig – 15-20 percet pároljuk.
A lisztet tejjel, vagy tejföllel kikeverjük és a tök levéből merünk hozzá, majd hozzáborítjuk, s átkeverjük.
Ha paprikásan készítjük, akkor a tejfölös masszához adjuk azt is.
Most mehet bele a kapor, a cukor és az ecet, s még nagyjából 5-10 percet forraljuk – odafigyelve, s lényegében elkészültünk.
Isteni fokhagymás húsokkal, és vagdaltakkal.