A tirpák töltött káposzta a nyírségi szlovákok káposztája. Savanyú káposztából, paradicsomosan, kukoricával készítik.
Hozzávalók:
- szép, nagy fej hordós, fejes savanyú káposzta
- 30 dkg aprókáposzta
- 1/2 kg darálthús
- 1/2 kg füstölt hús
- 1 szép, nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg kukoricakása
- 10 dkg zsiradék
- 1/2 liter paradicsomlé
- lecsó is mehet bele vagy 2 dl
- fűszerpaprika 1 teáskanálnyi
- só
- bors ízlés szerint
Tirpák töltött káposzta elkészítése:
A fejes káposzta leveleit leszedjük, leöblítjük, vastagabb részeit vékonyítjuk.
A hagymát a zsiradékon megpirítjuk, majd rászórjuk a fűszerpaprikát.
A füstölt húst – áztatás után – kockára vágjuk, de apróra, majd a darált hússal együtt a kukoricadarához adjuk, amit előzőleg átmostunk.
Ráöntjük a hagymás, paprikás zsiradékot, majd sóval és borssal, no meg a lecsóval jól összegyúrjuk.
Ezt a tölteléket töltjük a savanyú káposzta levelekbe. Készíthetünk apró töltelékeket, ahhoz a nagy káposztaleveleket elvágjuk három fele, da akár nagy töltelékek is készülhetnek.
Felsodorjuk a leveleket a töltelék körül, majd két végét benyomkodjuk.
Előveszünk egy nagy fazekat, az alját kikenjük zsiradékkal, majd apróra vágott savanyú káposztát rakunk bele. Kör alakban rakjuk bele a töltött káposztát, szépen elrendezve, nem túl szorosan, de közel egymáshoz.
A sorok közé vékonyan aprókáposztát szórunk.
Meleg vízzel öngjük fel, és forrástól takarékon főzzük.
Paradicsomlével főzzük jó puhára, nagyjából másfél óra.