A sült töltött káposzta egy régi egytálétel, közeli rokona a ma ismert töltött káposztának, de a sütés miatt kicsit töményebb.
Lényees különbség, hogy a rozst ennél először megfőzzük, hisz sütés közben nem tudna kellően megpuhulni.
Hozzávalók:
- 10 káposztalevél
- 10 szelet bacon szalonna
- 1 kg sertéshús darálva
- 3 gerezdnyi fokhagyma összetörve
- 1 szép hagyma
- 7-8 evőkanálnyi rizs
- só
- őrölt feketebors
- zsiradék a sütéshez
- tejföl a tetejére, vagy paradicsomlé
Sült töltött káposzta elkészítése:
Az édeskáposzta leveleket először forró vízben megabáljuk, hogy utána könnyen hajlíthatók legyenek.
Ezután a vastag ereket levágjuk róla, így egyszerű lesz a töltése.
A húst megmossuk, vagy nagyon apróra vágjuk, vagy megdaráljuk, fokhagymát, hagymát finomra vágva hozzáadjuk.
A rizst vízben, esetleg maradék húslevesben, vagy leveskockából készült húslében megfőzzük.
Ezután összekeverjük a darált hússal, fűszerezzük, és megtöltjük vele a fonyózott leveleket.
Végeit ugyanúgy bedugjuk, mint a normál káposztának, majd mindegyiket körbevotjuk egy-egy szelet baconszalonnával.
Egy tepsit kikenünk zsiradékkal, kevés vizet öntünk alá, és sorba rakjuk bele a szalonnás káposztákat.
Előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt készre sütjük 180 fokon.
Akkor jó, ha teteje pirosra pirul. Sütés közben tejfölt is rakhatunk rá, vagy ha azt szeretjük, akkor paradicsomlével öntözzük.