Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Főételek

Szabolcsi töltött káposzta

Zamat Zamat 2024.08.22.
szabolcsi töltött káposzta

A szabolcsi töltött káposzta leginkább abban tér el a megszokottól, hogy édeskáposztával készül és paradicsommal savanyítják.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús – lapocka
  • 40 dkg rizs
  • 1-2 kanálnyi zsír
  • 1 evőkanálnyi só
  • bors minimum mokkáskanálnyi – őrölt
  • egy jó közepes vöröshagyma
  • 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
  • egy fej édeskáposzta
  • 1 liter paradicsomlé
  • víz

Szabolcsi töltöttkáposzta elkészítése:

A káposztát először körbevágjuk a torzsánál – előtte persze a külső leveleket leszedjük.
Forró vízben megfonyózzuk. Ahogy puhul a káposztalevél, úgy válik meg a fejtől – ki lehet őket szedni.

Ha az egésszel elkészültünk, akkor a belső, apró leveleket felvágjuk viszonylag vékonyra. Felét a kikent edény aljába rakjuk.

A levelekről – amikor egy kicsit hűltek – levágjuk a vastag részeket, így könnyebb lesz a töltése.

Elksézítjük a tölteléket – legtöbb háznál ezt előző nap szoktákí így összeérnek az ízek. Persze olyankor a töltelék a hűtőben pihen.

A rizst egy kanálnyi zsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, jól összekeverjük. Mehet bele a bors, só, paprika, ezzel is felkeverjük – de már nem a tűzhelyen – nehogy megégjen.

Ha kicsit hűlt, akkor a darálthússal összekeverjük.

Ezzel töltjük meg a káposztákat.

A levél közepére helyezünk egy kisebb maroknyit, majd felsodorjuk a levelet, aztán két oldalról benyomkodjuk, s belehelyezzük a lábasba, vagy fazékba. (Ez utóbbi jobb ötlet)

Szépen, sorban lerakjuk őket. Ha van füstölt hús, vagy egy kis kolbász – közepére rakhatunk belőle.

A tetejére megint aprókáposzta jöjjön.

Felöntjük hideg vízzel, de nem teljesen, aztán felrakjuk főni fedél alatt.

Ha felforrt – mehet rá a paradicsomlé, s végig fedő alatt főzzük.

A paradicsom adja a savanyúságát, de ettől függetlenül sokan tejfölösen fogyasztják. A tejfölt tálaláskor adjuk fel, mindenki maga rak a káposztájára.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékegytálételek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

túróval töltött gombóc
FőételekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Túrós gombóc – túróval töltött gombóc

Zamat Zamat 2025.02.21.
sárgarépa főzelék
Főételek

Sárgarépa főzelék

Zamat Zamat 2024.08.22.
rakott tarhonya
Főételek

Rakott tarhonya

Zamat Zamat 2024.08.22.
derelye
FőételekNagyi receptjeiRetro receptekSütés nélküli desszertek

Túrós derelye házilag

Zamat Zamat 2025.01.24.
harcsapaprikás
FőételekHúsételekRetro receptek

Harcsapaprikás túrós csuszával

Zamat Zamat 2025.01.20.
gulyás
EgytálételekFőételekFőzelékHúslevesek

Lencsegulyás – meglepően finom

Zamat Zamat 2025.01.27.
Rakott tészta
Főételek

Rakott tészta „mocskosan”

Zamat Zamat 2024.08.21.
tojásos lecsó
Főételek

Tojásos lecsó hagyományosan

Zamat Zamat 2024.08.21.
paprikás krumpli
Főételek

Paprikás krumpli tarhonyával

Zamat Zamat 2024.08.22.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up