A szabolcsi töltött káposzta leginkább abban tér el a megszokottól, hogy édeskáposztával készül és paradicsommal savanyítják.
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús – lapocka
- 40 dkg rizs
- 1-2 kanálnyi zsír
- 1 evőkanálnyi só
- bors minimum mokkáskanálnyi – őrölt
- egy jó közepes vöröshagyma
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- egy fej édeskáposzta
- 1 liter paradicsomlé
- víz
Szabolcsi töltöttkáposzta elkészítése:
A káposztát először körbevágjuk a torzsánál – előtte persze a külső leveleket leszedjük.
Forró vízben megfonyózzuk. Ahogy puhul a káposztalevél, úgy válik meg a fejtől – ki lehet őket szedni.
Ha az egésszel elkészültünk, akkor a belső, apró leveleket felvágjuk viszonylag vékonyra. Felét a kikent edény aljába rakjuk.
A levelekről – amikor egy kicsit hűltek – levágjuk a vastag részeket, így könnyebb lesz a töltése.
Elksézítjük a tölteléket – legtöbb háznál ezt előző nap szoktákí így összeérnek az ízek. Persze olyankor a töltelék a hűtőben pihen.
A rizst egy kanálnyi zsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, jól összekeverjük. Mehet bele a bors, só, paprika, ezzel is felkeverjük – de már nem a tűzhelyen – nehogy megégjen.
Ha kicsit hűlt, akkor a darálthússal összekeverjük.
Ezzel töltjük meg a káposztákat.
A levél közepére helyezünk egy kisebb maroknyit, majd felsodorjuk a levelet, aztán két oldalról benyomkodjuk, s belehelyezzük a lábasba, vagy fazékba. (Ez utóbbi jobb ötlet)
Szépen, sorban lerakjuk őket. Ha van füstölt hús, vagy egy kis kolbász – közepére rakhatunk belőle.
A tetejére megint aprókáposzta jöjjön.
Felöntjük hideg vízzel, de nem teljesen, aztán felrakjuk főni fedél alatt.
Ha felforrt – mehet rá a paradicsomlé, s végig fedő alatt főzzük.
A paradicsom adja a savanyúságát, de ettől függetlenül sokan tejfölösen fogyasztják. A tejfölt tálaláskor adjuk fel, mindenki maga rak a káposztájára.