A spenót főzelék mostohagyermeke a magyar konyhának – pusztán azért, mert sokan nem szeretik, vagy inkább mondjuk azt – színe miatt meg sem kóstolják. Pedig a fokhagymás változat nagyon is ízletes tud lenni.
Hozzávalók:
- 1 kg spenót
- 5 dl tej, vagy egy pohár tejföl
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- 1 púpozott evőkanálnyi zsír
- 1 fej fokhagyma
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A spenótot megmossuk, leszárazzuk, majd feltesszük főni – forrásban lévő vízbe.
Nem kell sokáig főzni – 5 perc alatt megpuhul annyira, hogy mixelhessük, vagy áttörjük, de előtte leszűrjük.
A zsiradékot ezután felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, és a megtisztított, apróra vágott fokhagymát. (Ha valaki nem szereti ennyire fokhagymásan, akkor rakjon kevesebbet bele)
A rántást világosra pirítjuk majd hozzáadjuk a pépesített spenótot, s felengedjük tejjel.
Ekkor sózzuk, aztán felfőzzük, és tálalhatjuk is.
Tökéletes hozzá a tükörtojás, de mivel fokhagymás – a fasirt is.
Tej helyett készíthetjük természetesen tejföllel is – egy pohárnyival, de akkor nagyjából 3,5 dl vizet adunk a rántáshoz.