A rántott gomba húspótló étel, ezért olyanok is fogyaszthatják, akiket amúgy az orvos eltiltott a húsevéstől. Viszonylag olcsó étel.
Nem árt, ha a köret mellé kicsit laktatóbb, például krumplipüré tojásosan.
Hozzávalók:
- 1/2 kg rántani való csiperke, vagy más kemény fejű gomba
- 2-3 tojás
- liszt 10 dkg
- zsemlemorzsa nagyjából ugyanannyi
- só
- esetleg bors
- zsiradék a sütéshez
Rántott gomba elkészítése:
A rántott gombát nem feltétlen szükséges előfőzni, mert nagyon gyorsan puhul, ráadásul elvileg nyersen is fogyasztható.
De ha ragaszkodunk hozzá, akkor a csiperkét a gomba törzsvégének levágása, és a gomba mosása után dobjuk 1-2 percre sós, forró vízbe.
Utána hűlés, majd jöhet a panírozás.
Amennyiben nyersen panírozunk – előtte kicsit sózzuk meg a gombát. Így a külseje nedves lesz, könnyebben rátapad a panír. Egyúttal beszórhatjuk egy parányi borssal, finomabb lesz.
Ugyanúgy bundázzuk, mint minden mást – liszt, tojás, zsemlemorzsa.
Utána pedig jön a sütés – felhevített olajban megfordítva – néhány perc alatt el is készül.
Finom majonézzel, vagy például kapormártással, de van aki sajtmártással fogyasztja.
Rántani úgy is lehet, hogy a gombafejet reszelt sajttal kitöltjük és úgy panírozzuk a gombát. Viszont ilyenkor duplán kell bundázni, hogy a sajt a fejben maradjon.