A rakott krumpli – rakott burgonya legismertebb rakott ételünk, lényegében egytálétel. Még az eredeti verzió szerint is, amiben nins kolbász.
De ha belegondolunk, a tojás és tejföl által is laktató, fehérjedús az étel.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 7-8 db tojás
- 3-4 dl tejföl
- zsiradék
- só
- parányi bors
- zsemlemorzsa
Rakott burgonya elkészítése:
A burgonyát megmossuk, hideg, sós vízben felrakjuk főni, és puhára főzzük. Jó, ha nem szétfővő krumplit vásárolunk.
A tojásokat pici sóval keményre főzzük, majd azt is lehéjazzuk.
Mindkettőt karikára vágjuk.
Amennyiben jó minőségű a tojásszeletelőnk, akkor mindkettőt fel tudjuk vele szeletelni.
Egy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal – erre a célra legfinomabb a vaj, de persze bármely másfajta megfelel.
Rárakunk egy réteg burgonyát, arra egy réteg karikára vágott tojás megy.
Meglocsoljuk egy kis tejföllel, zsiradékot öntünk rá – olvasztva – majd folytatjuk burgonyával, tojással. Addig, míg az alapanyag el nem fogyik. A lényeg, hogy az utolsó réteg krumpli legyen.
Minden réteget sózzunk ízlés szerint, a krumpli picit borssal is megszórhatjuk.
A maradék zsiradékkal és tejföllel a tetejét meglocsoljuk átkenjük, ezt is fűszerezzük, majd meghintjük zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük.