A rakott krumpli örök nagy kedvenc, ennek egyik változata a darált húsos rakott krumpli. Ez esetben a hagyományos alapanyagokkal szakítunk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg sertés-, vagy marhahús darálva
- 2-3 evőkanálnyi zsiradék
- 1 átlagos vöröshagyma
- só ízlés szerint
- feketebors ízlés szerint
- 1 kg burgonya
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejföl
- 1-2 tojás
- hozzá só
- néhány szál zöldpetrezselyem
- 5 dkg reszelt sajt
Darált húsos rakott krumpli elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd karikára vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, leöblítjük, apróra vágjuk, majd zsiradékon megpirítjuk.
Most összekeverjük a darált hússal, és az egészet átpirítjuk.
Ízesítjük sóval, borssal.
Ezután előveszünk egy tűzálló tálat, vagy tepsit, és kikenjük zsiradékkal, majd rétegezve lerakjuk a burgonyát és a húst.
A krumplit picit nem árt megsózni közben.
Fontos, hogy a tetején krumpli legyen. Ezt a réteget is óvatosan megsózzuk.
A tejfölt a tojással felkeverjük, hozzáadjuk a tejet is, és ha rakunk rá teljesen felaprózott zöldpetrezselymet. Az egészet ráöntjük a lerakott krumplira.
Tetejét megszórjuk vajdarabkákkal, és ráhintjük a reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt 180 fokon készre sütjük.