Sokan ezt a fajta rakott krumplit ismerik egyedül, nem tudják – hogy az eredeti kolbász nélkül készült. Az viszont biztos, hogy így az igazi.
És az sem mindegy milyen kolbász kerül bele. A legjobb hozzá a füstölt, félszáraz. Így jönnek ki igazán az ízek.
Rakott krumpli elkészítése:
- 1 kg krumpli
- 6 db tojás
- 1 tojásnak a sárgája
- 3-4 dl tejföl
- 15-20 dkg kolbász
- 2-3 evőkanálnyi zsiradék
- esetleg reszelt sajt a tetejére, vagy zsemlemorzsa
- só
- bors ízlés szerint
Rakott krumpli elkészítése:
A krumplit megmossuk, majd felrakjuk főni héjában. Ha megpuhult, akkor leszűrjük, néhány perc múlva megtisztítjuk, majd karikázzuk.
A tojásokat megfőzzük jó keményre kicsit sós vízben. Majd ha megfőtt, akkor leöntjük hideg vízzel és utána leszedjük a héját.
A tojásokat is felkarikázzuk.
Egy tepsit, vagy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, meghintjük kis zsemlemorzsával – ettől nagyon finom ízt kap, majd lerakjuk egy rétegben burgonyával. Erre megy a tojás, majd a kolbászkarikák.
Mindegyik réteget megszórunk pici sóval, meglocsoljuk kis zsiradékkal és tejföllel.
Addig sorjázzuk az anyagot, míg az egész el nem fogyik – a lényeg, hogy legfelülre burgonya kerüljön.
A tetejére a maradék tejfölt összekeverjük egy tojással, megsózzuk, picit borsozhatjuk is, és a legfelső rétegre öntjük, elsimítjuk
Tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, vagy ennek híján zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben sütjük pirulásig.