A pirított tarhonya markáns ízű köret, pörkölteket rendkívül jól kiegészíti. Érdemes elkészíteni időről-időre. Egy darab zöldpaprikát hozzádobva még ízletesebbé tehetjük, de ez a recept most alap.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál zsír – sertés, kacsa, liba
- 50 dkg tarhonya
- 1 liter víz
- só evőkanálnyi
- esetleg egy leveskocka
Pirított tarhonya elkészítése:
A zsiradékot felhevítjük, rászórjuk a tarhonyát.
Folytonosan kevergetjük, vigyázva hogy egyenletesen piruljon.
Mikor már szép zsemleszíne van, akkor felengedjük vízzel. Ha a víz meleg, akkor a tarhonya gyorsabban fog megfőni.
Ha rakunk hozzá paprikát, most kell hozzáadni. Sózzuk, esetleg adhatunk hozzá egy leveskockát is, majd nagyjából 20-25 percig nem zubogtatva főzzük.
Ha elkészült, akkor fedőt rakunk rá, majd kb. negyedórát pihentetjük.
Ekkor kiszedhetjük belőle a paprikát – ha senki nem szereti – és átkavarjuk.