A pirított dara könnyen elkészíthető köret-féle, melyet főleg szószokhoz készíthetünk. Egy dologra vigyázzunk! Ne pirítsuk meg túlságosan, mert akkor íze uralkodó lesz.
Hozzávalók:
- 2 kanál zsiradék – lehetőleg van, vagy zsír
- 1 vizespohárnyi búzadara
- ugyanannyi víz
Pirított dara elkészítése:
Serpenyőben dolgozunk.
A zsiradékot felolvasztjuk, majd a búzadarát zsemleszínűre pirítjuk.
Ezután a pirított darát felöntjük azonos mennyiségű vízzel.
Nem kell megijedni, pillanat alatt eltűnik a víz, és a dara kicsit darabos állagú lesz.
Addig nyomogatjuk, kevergetjük, forgatjuk, törjük, míg már nem marad alatt folyadék, és morzsás kinézete lesz.
Nagyjából negyedóra alatt készül el. Császármorzsához lesz hasonló.