Palócleves baconnal, gazdagon

A palócleves baconnal egy kifejezetten tartalmas leves, felfoghatjuk akár egytálételként is, de egy könnyű tésztafélével kiegészítve tökéletes ebéd lehet.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertés, pulyka, esetleg csirke, vagy birkahús
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg zöldbab
  • 3 közepes burgonya
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • néhány szál petrezselymzöld
  • 2-3 evőkanál zsiradék
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 2 db babérlevél

Palócleves elkészítése:

A húst felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát is apróra vágjuk, a babot ha szükséges megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk.
A burgonyát, a sárgarépát és a petrezselymet is tisztítás után kockára vágjuk. És persze a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk.

A zsiradékot egy fazékban felhevítjük, megpirítjuk benne a hagymákat, rádobjuk a húst, átkavarjuk. Addig pirítjuk, míg kifehéredik.

Ha már jó, rászórjuk a fűszerpaprikát, fűszerezzük, rádobjuk a babérlevelet is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, aztán majdnem készre főzzük lefedve.

Mikor már jó félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, és készre főzzük.

Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, egy kis meleg levest adunk hozzá – hőkiegyenlítés – majd a többi, forró leveshez kavarjuk, és pár perc alatt készre főzzük.

Ha megfőtt, rászórjuk a petrezselyem zöldjét.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍