A vastag mákos a töltelék méretéről kapta a nevét. Eredetileg jóval kevesebb a mák benne, részben búzadarával, vagy liszttel helyettesítjük, jelen receptben nem garasoskodunk.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 12 dkg zsír
- 12 dkg cukor
- 1/2 sütőpor
- 2 db tojássárga
- 2 dl tejföl
Mák töltelék:
- 35 dkg őrölt mák
- 10 evőkanál cukor
- 2 tojásfehérje
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl tej
- 10 dkg vaj
Vastag mákos elkészítése:
Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a sütőport, tojást, tejfölt, és összedolgozzuk. Ha már szép sima, akkor berakjuk letakarva a hűtőbe.
Ezután a mákot ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tejet felmelegítjük és a mákra öntjük. Átkavarjuk.
Ha kezd hűlni, akkor a vajat is belekeverjük. Habosítjuk.
A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd lazán a mákos krémhez adjuk.
Ezután a tésztát kivesszük a hűtőből, két fele osztjuk, vékonyra kinyújtjuk közepes tepsi méretűre.
Sütőpapírral a tepsit kibéleljük, az egyik tésztát belesimítjuk, majd a máktölteléket rákenjük, másik tésztalappal lefedjük. Tetejét óvatosan lenyomjuk, hogy sima legyen, majd a tésztát megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük tíz percig, majd még nagyjából 20-25 percet 180 fokon.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, de a tepsiben hagyjuk kihűlni, tetejét porcukrozhatjuk, de akár csokoládéval is lekenhetjük.