A nehéz sós teasütemény onnan kapta a nevét, hogy nincs benne sem élesztő, sem sütőpor, sem más lazító anyag, így egyedül a zsiradék teszi omlóssá.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 3 db tojás sárgája
- 2 dl legalább 20 %-os tejszín
- 2 teáskanál só
- 1 tojás a süti lekenéséhez
- köménymag, mák, sajt, stb. a szóráshoz.
Nehéz sós teasütemény elkészítése:
Egy tálba öntjük a lisztet, a sót hozzákeverjük.
Belemorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejszínt, és összegyúrjuk.
Berakjuk fedhető dobozban, vagy egy zacskóban minimum egy órára a hűtőbe.
Lisztezett deszkán jó vastagra, ujjnyira nyújtjuk, majd tetszés szerint, vékony késsel négyzetre, vagy tetszés szerinti alakra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk kis távolságra, tetejét lekenjük tojással, majd mindegyik tetejére fűszert, mákot, vagy sajtot szórunk.
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.