Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Retro receptek

Régi lacipecsenye recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Régi lacipecsenye

Amit másképp úgy hívnak, hogy Tordai pecsenye…. Először is tisztázzuk: miért „Laci” a lacipecsenye. Mert jó, hogy van a régi lacipecsenye recept, de azért azt sem árt tudni, hogy miért nevezték így el….

A megfejtésig egészen a XV. századig kell visszamenni Dobzse László korába. Ő az az uralkodó, aki valójában lengyel, és egyfajta királyválasztás után került hatalomra. Ulászló egy jószándékú, de nem erőskezű király volt, lengyel származással. Megválasztásakor már cseh uralkodó is volt.

Nem csípték alattvalói, ezt onnan lehet tudni, hogy közkeletű neve Ökör volt….

És ebben az időszakban kapta Dobzse nevét is. Ez annyit tesz: Jól van….. Ha igaz a fáma bármit mondtak neki, ő ezt választolta: dobzse – magyarul annyit tesz, jól van…. A király egyfajta reprezentatív munkát végzett, minden királyi teendőt a királyi tanács intézett.


Eltörölte a Mátyás által kivetett adókat, és ez nem tett jót a királyi kincstárnak. Úgy tartották, hogy királyunk annyira elnincstelenedett, hogy nem volt pénz királyi udvartartásra, nem volt saját szakácsa, de ha volt is, a kamrában nem volt semmi értelmes dolog amiből egy finom ételt rettyinthettek volna.

Ezért aztán azt mondja a fáma, hogy a király néha leugrott a budai pecsenyesütőkhöz. Tőlük vásárolt cipóba rakott sült húst. S mivel László vette a sült húst, ezt a fajta eledelt róla nevezték el.


Hogy így történt-e, vagy sem – mi nem tudjuk eldönteni – viszont a lacipecsenye egy fölöttébb finom, porhanyós, pont tökéletesen sós eledel. És az elkészítése sem túl bonyolult.


Ha még valaki nem próbálta ki, és van otthon egy szép darab bőrös-zsíros hús, akkor itt az alkalom, hogy másnapra egy finom húsételt összehozzon!

Hogy készül a régi lacipecsenye recept alapján ez a finomság?

Ez egy kifejezetten puritán étel – semmi flanc. De az ilyen ételeknél a titok az apró részletekben rejlik. Egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók:

  • Hús kilója szerint 3 dkg só
  • törött bors ízlés szerint
  • no és a hús, ami mindenképpen bőrös legyen, így a kellő zsírréteggel is rendelkezni fog

Elkészítése:

Ha csontos húsból készítjük a pecsenyét, akkor a csontot kivágjuk. A maradék húst megmérjük, és egy kiló húsra egy liter, 3 dkg sóval ízesített vizet számolunk.
A vízben feloldjuk a sót, aztán félrerakjuk.

A húst ujjnyi vastagra felszeleteljük, és egy teljes éjszakára a sós vízbe rakjuk.
Másnap aztán elővesszük, a nedvességet leitatjuk róla papírtörlővel.

A bőrt bevagdagljuk de úgy, hogy a szalonnát lehetőleg ne sértsük meg.

Egy lábasban felmelegítjük a zsírt, és a húsokat átsütjük. Először még fedő alatt, aztán fedőt levéve róla kicsit pirítjuk – szép aranyszínűre. A konyhában fantasztikus illatok terjengenek már ekkor.

Borssal csak elkészülte után szórjuk meg, és a legfenségesebb friss kenyérrel….

Egy biztos, hogyha még nem készítettél hasonlót, akkor nem árt szorgalmasan tanulmányozni a régi lacipecsenye recept előírásait, mert nélküle egy különleges finomságot hagynál ki.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Népszerű receptek

zöldborsós rizs
Zöldséges rizottó magyarosan
Köretek Retro receptek
A franciasaláta a zöldségek, alma, uborka, és majonézes öntet tökéletes kavalkádja
Tökéletes franciasaláta recept
Főételek
A rántott cukkini tökéletes nyári falatozni való, és egy kis öntettel is megbolondíthatjuk.
Rántott cukkini recept
Olcsó ételek
Csodálatos édes-savanyú sóskafőzelék, melyet gazdagíthatunk belefőzött tojással is.
Egyszerű sóskafőzelék receptje
Főételek
A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás - elegáns, szinte formatervezett - az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ratatouille – francia lecsó recept
Főételek
A zöldborsófőzelék staubolva - ha főzelékeket nézzük - a legegyszerűbb elkészítési mód. Ráadásul finom.
Zöldborsófőzelék staubolva – nagyi módra
Nagyi receptjei
A dobos torta egy hatlapos piskóta csokikrémmel töltve, tetején karamellel. Elkészítése babrás, de könnyíthetünk rajta.
Dobos torta háziasan, egyszerűen
Sütemények
A máklepény lényegében kavart tészta. Dúsíthatjuk csokival, gyümölccsel, pudinggal, lekvárral, vagy ami kedvünk tartja.
Máklepény receptje
Sütemények

Hasonló receptek

sakktorta
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Sakktorta – egyszerűbb, mint gondolnád

Zamat Zamat 2025.03.06.
sült gesztenye
karácsonyiRetro receptek

Hogy süssünk tökéletes gesztenyét?

Zamat Zamat 2024.12.14.
káposzta
KöretekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Tökéletes párolt káposzta

Zamat Zamat 2025.05.06.
almás tészta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Omlós csoda almás

Zamat Zamat 2025.03.03.
töltött kifli
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Diós csodakifli

Zamat Zamat 2025.04.10.
csavart sajtos
Retro receptekSós süteményekSütemények

Gyors sajtos csavart

Zamat Zamat 2024.12.08.
csirkepörkölt
HúsételekRetro receptek

Hagyományos csirkepörkölt recept

Zamat Zamat 2024.10.17.
derelye
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Eredeti derelye recept

Zamat Zamat 2024.10.12.
sült keszeg
HúsételekRetro receptek

Sült keszeg

Zamat Zamat 2024.10.28.
i
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up