Szinte mindenki szereti a pogácsát, a sajtos pedig külön kedvenc. Hogy még mellette leveles is, az különösen izgalmassá teszi az egészet. És ez nem véletlen.
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- csipetnyi cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 2,5 dl tejföl
- teáskanálnyi só
- 1 tojás sárgája
- 15 dkg reszelt sajt
- kenéshez 1 tojás
Hajtogatott sajtos pogácsa elkészítése:
Az élesztőt a tejbe belemorzsoljuk, hozzákeverünk egy kis cukrot, és felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, Belemorzsoljuk a margarint, hogy egynemű legyen, megsózzuk, a tojások sárgáját beleütjük, a reszelt sajt felét, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Az egészet rendesen összedolgozzuk.
Mikor kész, akkor lisztezett deszkán nagyjából centisre kinyújtjuk.
Hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Ha megvagyunk vele, akkor hűvös helyen pihentetjük negyedórát-20 percet, majd ismét nyújtjuk, ismét hajtogatjuk, aztán megint egyszer.
Utolsó alkalommal jó ujjnyira nyújtjuk a tésztát, és kicsi, vagy közepes pogácsaszaggatóval formás kis pogácsákat szaggatunk.
A tojást a kezeshez besózzuk, felverjük villával, majd mindegyik pogácsát lekenjük vele, s tetejére reszelt sajtot szórunk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük meg 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt elkészül. Akkor jó, ha a teteje már szép aranybarna.
Csodafinom.