A mézes krémes, mézes zserbó igazi ünnepi sütemény. Kicsit időigényes, de rendkívül tartalmas és finom édesség.
Hozzávalók:
Tésztához –
- 20 dkg méz
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg zsír
- 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
- 2 db M-es tojás
- 1/2 kg liszt
- kávéskanálnyi szódabikarbóna, esetleg sütőpor
Krémhez –
- 2 dl tej
- 3 evőkanálnyi búzadara
- 20-25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 vaníliáscukor
- savanykás lekvár egy kis üveggel
Bevonáshoz –
- 1-2 tábla tortabevonó, vagy kakaós csokimáz (lásd: zserbónál)
Mézes krémes elkészítése:
Kimérünk 20 dkg mézet, hozzáadjuk a zsírt, és összeolvasztjuk őket.
Ha az összetevők felolvadtak, akkor levesszük a tűzrúl, majd belekeverjük a porcukrot, s ekkor adjuk hozzá a fahéjat is.
Felütünk két tojás, majd az egész masszát alaposan átkeverjük.
Most mehet bele a fél kiló, szódabikarbónával felkevert liszt.
Az egészet szép simára összegyűrjuk, majd ha kész – deszkára kiborítjuk, és szépen kidolgozzuk.
Négy egyforma cipót készítünk belőle, utána letesszük pihenni.
Gáztepsi méretű lapokat nyújtunk belőle, majd a tepsi hátoldalon – amit leliszteztünk, vagy sütőpapíron – előmelegített sütőben megsütjük. Elég, ha 180 fokos a sütő.
Figyelni kell, mert néhány perc alatt elkészül, lényeges hogy ne barnuljon, szép világos legyen!
Ha elkészültek, lerakjuk hűlni őket, közben elkészítjük a krémet.
Krém elkészítése –
A 3 deci tejet felrakjuk főni, picurka sót teszünk bele, majd 3 evőkanálnyi búzadarával készre főzzük.
A porcukrot a vajjal jó habosra keverjük, és a már kihűlt tejbegrízhez adjuk.
Ezzel a krémmel töltjük a lapokat, no meg kedvenc savanykás lekvárunkkal.
Az alsó lapra a tejbegrízes krém fele megy, majd erre egy tésztalap. Ezt átkavart lekvárral kenjük meg, lefedjük szintén tésztával.
Jöhet rá a maradék krém, és az utolsó lap.
Picit megnyomkodjuk, hogy mindenhová egyenlően jusson krém, majd bevonjuk csokoládémázzal a tetejét.
Ehhez a tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, majd hogy fényes legyen rakunk hozzá 1-2 kanálnyi olajat, vagy olvasztott vajat, s a tészta közepére öntve gyorsan elkenjük rajta.
Tetejére tökéletes megoldás a zserbónál leírt kakaós csokimáz is.
A tésztát szeletelés előtt legalább egy éjszakán át pihentetjük.
Bár nem olyan elálló sütemény, mint az eredeti zserbó, viszont nagyon finom.
Néhány napon keresztül hűvös helyen eltartható.