Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Sütemények

Nagyi zserbó receptje

Zamat Zamat 2024.08.22.
zserbó süti

A manapság ismert zserbó recept már nagyon távol áll az eredetitől. Porhanyós tésztája, valamint a lekvár-dió-csokoládé ízkavalkád ma is alap ennél a süteménynél.

Egykor zsírral készítették – rajtunk áll mivel sütjük. A lényeg, hogy zsírnál 20 százalékkal kevesebbet használunk.

Hozzávalók:

Tésztalaphoz –

  • fél kg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg zsír, vagy negyed kiló margarin
  • pici langyos tej
  • 2 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

Töltelékhez –

  • 25 dkg őrölt dió
  • 6-8 dkg kristálycukor
  • 1/2 kg sárgabarack lekvár
  • 1 citrom reszelt héja

Eredeti kakaós cukormázhoz –

  • 1/4 kg cukor
  • 4 evőkanálnyi kakaó
  • 1 evőkanálnyi olaj, vagy vaj

Zserbó elkészítése:

Az élesztőt átmorzsoljuk, belekeverjük egy pici cukorral a langyos tejbe. Lerakjuk pihenni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a zsírt, és szétmorzsoljuk, összedolgozzuk annyira, hogy teljesen egynemű legyen.

Egyenként belerakjuk a feltört tojásokat, az élesztőt, és összedolgozzuk. Amennyiben nem akar összeállni, akkor egy kis tejet adunk hozzá – de akár a tej helyett kis tejföllel is dolgozhatunk, biztos nem ront rajta.

Amint a tészta összeállt, akkor három egyforma cipót készítünk belőle, majd egy konyharuhával, vagy tállal letakarjuk, és kis ideig pihentetjük. Így könnyebben nyújthatóvá válik, a zserbó lapjai vékonyabbak lesznek.

Ezután egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, s tepsinyi méretű lapokká nyújtjuk a cipókat.

Az első lapot sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a fele dióval, fele cukorral, és a citromhéj egy részével.
Most jöhet a következő lap.
Erre is először a lekvár jön, majd a dió a maradék cukorral és citromhéjjal.
Lefedjük az utolsó kinyújtott tésztával, a tetejét megszurkáljuk, így a sütés közben távozó gőz szabad utat kap.

Most lerakjuk tepsivel együtt, félórát pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokon, majd a pihenő idő letelte után a zserbót kisütjük benne nagyjából 40 perc alatt.

Ha kisült, akkor kihűtjük, majd egy másik tepsire, vagy nagy tálcára borítjuk, s lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Elkészítjük a zserbó kakaós cukormázat –

Az ehhez való cukrot egy pici tejjel felrakjuk a tűzhelyre. A tej valóban pici legyen, 2-3 evőkanálnyi elegendő lesz.
Amint a cukor felolvadt, elkezd hólyagosodni, akkor belekeverjük a kakaót, majd hirtelen a végén hozzáadjuk a zsiradékot is – ettől szép fényes lesz.

Az elkészült mázat ráöntjük a kiborított tésztánk közepére, és gyorsan, egyenletesen elkenjük.
Hűvös helyre, de nem hűtőbe rakjuk – ha jól dolgoztunk, akkor gyorsan megdermed.

A zserbót vizezett késsel vágjuk, a máz dermedése után fel is szeleteljük. Természetesen először a széleket levágjuk.

Nagyon finom, ünnepi jellegű, kifejezetten tartós sütemény.

Nem feltétlenül szükséges cukormázat készíteni a tetejére, nyugodtan bevonhatjuk étcsokival, vagy tortabevonóval is – gőz fölött melegítve lesz az igazi.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

malac pogácsa
karácsonyiSós süteményekSütemények

Újévi malacpogi

Zamat Zamat 2024.11.18.
pogácsa
Sós süteményekSütemények

Gyors pogácsa recept

Zamat Zamat 2024.10.01.
zserbó golyó
DesszertekkarácsonyiSütemények

Zserbó golyó, amilyen pici, olyan tökéletes

Zamat Zamat 2024.12.19.
pozsonyi kifli
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Pozsonyi kifli, a bejgli bácsikája

Zamat Zamat 2024.12.10.
bejgli
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Nagymama bejgli receptje

Zamat Zamat 2024.12.18.
dominó süti
DesszertekÉdes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Dominó szelet

Zamat Zamat 2025.04.23.
lekváros süti
Édes süteményekRetro receptekSütemények

Lottó süti – egyszerű összetevőkből különlegesség

Zamat Zamat 2025.04.09.
briós
karácsonyiRetro receptekSütemények

Karácsonyi briós recept

Zamat Zamat 2024.11.23.
tojáshabos süti
Édes süteményekSütemények

Habos linzer lekvárosan

Zamat Zamat 2025.02.21.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up