A manapság ismert zserbó recept már nagyon távol áll az eredetitől. Porhanyós tésztája, valamint a lekvár-dió-csokoládé ízkavalkád ma is alap ennél a süteménynél.
Egykor zsírral készítették – rajtunk áll mivel sütjük. A lényeg, hogy zsírnál 20 százalékkal kevesebbet használunk.
Hozzávalók:
Tésztalaphoz –
- fél kg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 20 dkg zsír, vagy negyed kiló margarin
- pici langyos tej
- 2 db tojás
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
Töltelékhez –
- 25 dkg őrölt dió
- 6-8 dkg kristálycukor
- 1/2 kg sárgabarack lekvár
- 1 citrom reszelt héja
Eredeti kakaós cukormázhoz –
- 1/4 kg cukor
- 4 evőkanálnyi kakaó
- 1 evőkanálnyi olaj, vagy vaj
Zserbó elkészítése:
Az élesztőt átmorzsoljuk, belekeverjük egy pici cukorral a langyos tejbe. Lerakjuk pihenni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a zsírt, és szétmorzsoljuk, összedolgozzuk annyira, hogy teljesen egynemű legyen.
Egyenként belerakjuk a feltört tojásokat, az élesztőt, és összedolgozzuk. Amennyiben nem akar összeállni, akkor egy kis tejet adunk hozzá – de akár a tej helyett kis tejföllel is dolgozhatunk, biztos nem ront rajta.
Amint a tészta összeállt, akkor három egyforma cipót készítünk belőle, majd egy konyharuhával, vagy tállal letakarjuk, és kis ideig pihentetjük. Így könnyebben nyújthatóvá válik, a zserbó lapjai vékonyabbak lesznek.
Ezután egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, s tepsinyi méretű lapokká nyújtjuk a cipókat.
Az első lapot sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a fele dióval, fele cukorral, és a citromhéj egy részével.
Most jöhet a következő lap.
Erre is először a lekvár jön, majd a dió a maradék cukorral és citromhéjjal.
Lefedjük az utolsó kinyújtott tésztával, a tetejét megszurkáljuk, így a sütés közben távozó gőz szabad utat kap.
Most lerakjuk tepsivel együtt, félórát pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokon, majd a pihenő idő letelte után a zserbót kisütjük benne nagyjából 40 perc alatt.
Ha kisült, akkor kihűtjük, majd egy másik tepsire, vagy nagy tálcára borítjuk, s lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Elkészítjük a zserbó kakaós cukormázat –
Az ehhez való cukrot egy pici tejjel felrakjuk a tűzhelyre. A tej valóban pici legyen, 2-3 evőkanálnyi elegendő lesz.
Amint a cukor felolvadt, elkezd hólyagosodni, akkor belekeverjük a kakaót, majd hirtelen a végén hozzáadjuk a zsiradékot is – ettől szép fényes lesz.
Az elkészült mázat ráöntjük a kiborított tésztánk közepére, és gyorsan, egyenletesen elkenjük.
Hűvös helyre, de nem hűtőbe rakjuk – ha jól dolgoztunk, akkor gyorsan megdermed.
A zserbót vizezett késsel vágjuk, a máz dermedése után fel is szeleteljük. Természetesen először a széleket levágjuk.
Nagyon finom, ünnepi jellegű, kifejezetten tartós sütemény.
Nem feltétlenül szükséges cukormázat készíteni a tetejére, nyugodtan bevonhatjuk étcsokival, vagy tortabevonóval is – gőz fölött melegítve lesz az igazi.